IMG_2089_resized_20230529_112559417.JPG (400 KB)

Удружење дијабетичара и осталих заинтересованих лица Требиње данас је, подјелом промотивног материјала и едукативним разговорима са грађанима, на Тргу слободе, обиљежило „Мај-мјесец борбе против меланома“, најагресивнијег карцинома коже.

Ово је друга година како ово удружење у сарадњи са Домом здравља и Градом Требињем проводи кампању превенције и раног откривања меланома.

Нада Биједић, предсједник удружења каже да је ријеч о хуманитарној, јавно превентивној кампањи, која има за циљ подизање свијести о меланому. Истиче да је едукација грађана од изузетног значаја.

„Kампању и борбу против меланома почињемо из Требиња, управо из најсунчанијег града РС. Знамо да грађани мало воде рачуна о заштити коже. Током цијеле године морамо мало више да водимо рачуна о нашој кожи, а посебно током љетњих мјесеци“, истиче она.

Додаје да су са грађанима разговарали  о меланому, начинима превенције и важности свакодневне заштите те колико је важно користити заштитне креме и на вријеме се јавити љекару.

„Уколико примијетите било какве промјене на младежима, потребно је потражити помоћ и савјет љекара. Јер уколико се болест на вријеме открије, може да се лијечи, што могу да потврдим и сопственим искуством“, навела је она.

Милан Средојевић је оболио од малигног меланома, који му је дијагностикован прије четири године.

„Kо добије меланом дијагнозу-у великом је проблему - то је једна од крилатица на водичима о овој болести. Али, то не значи да не можемо нормално послије живјети. Постоје одређена ограничења за оне који имају ту дијагнозу. Ја сам пратио младеж, који је био на руци. Нисам га на вријеме скинуо, иако ми је докторица рекла. На срећу овај меланом није био метастатски. Примао сам терапију 18 мјесеци, сада не примам ништа. Моја терапија је редовна контрола, једном годишње идем на контролу. Сматрам да сам сада здрав“, каже он.

Гости данашње кампање су били чланови Удружења особа обољелих од меланома РС „Ми Смо Са Вама“.

Јасминка Средојевић, предсједник овог удружења истиче да у РС од меланома годишње оболи око 90 особа те да је ова болест у експанзији.

„Све више, у посљедње вријеме, оболијевају млађе особе до 30 година, чему доприносе честе посјете соларијумима и сунчање у периодима када су најјачи сунчеви зраци и то без адекватне заштите. Апелујем на грађане, посебно младе, да не иду у соларијуме, јер један одлазак, значајно повећава шансу да оболите од меланома. Не боравите на сунцу у љетном периоду од 10 до 17 часова, нити у прољеће када је УВ зрачење високо. Ако баш морате, носите шешире, сунчане наочаре, лагану одјећу дугих рукава и ногавица, а дијелове тијела који нису заштићени гардеробом мажите кремом спф 50 +“, наводи она.

Kаже да је веома важно да постоје удружења која ће знањем и искуством помоћи обољелима да их упуте како би се адекватно лијечили и ухватили у коштац са овом опасном дијагнозом.

Данашњој кампањи придружили су се и чланови нооснованог Удружења обољелих од малигних болести Источне Херцеговине Требиње „ВјераЛучаНада“.

Сваке године се дијагностикује око 200.000 људи обољелих од меланома широм свијета, а 46. 000 људи изгуби битку са овом болешћу.

IMG_2094_resized_20230529_112636763.JPG (381 KB)