pridvorci 2015 1 NEVESINJE | Hram Svetog Vukašina u Pridvorcima kod Nevesinja proslavio je danas krsnu slavu. Svetu liturgiju u prisustvu velikog broja mještana i gostiju služili su sveštenici Milan Unković, Nebojša Radić, Nemanja Luketa i Mladen Čalija.
Nakon liturgije i svečane litije lomlјen je slavski kolač, a održane su i prigodne zdravice. Saborovanje je nastavlјeno uz trpezu lјubavi. Slavski kolač za narednu godinu spremiće Veso Radić.
Crkva u Pridvorcima, osvještana prije četiri godine, prvi je hram u Srpskoj pravoslavnoj crkvi posvećen Svetom Vukašinu kojem narod ovog kraja ukazuje veliko poštovanje zbog njegove mučeničke smrti. Temelјi crkve osvještani su 28. maja 2006. godine.

pridvorci 2015 3 Sveti mučenik Vukašin( Vukašin Mandrapa) rodom je iz hercegovačkog sela Klepci. Ustaše su ga početkom drugog svjetskog rata odvele u Sarajevo, a zatim u zloglasni logor Jasenovac. Nakon nekoliko dana mučenja ustaša pred koga su ga doveli ponudio mu je život ako usklikne „Živio Ante Pavelić“, na šta mu je starac Vukašin mirno odgovorio: „ Samo ti sinko radi svoj posao“. Za kaznu ustaša mu je odrezao uho i ponovio zahtjev, ali je dobio isti odgovor. to je dodatno razbjesnilo ubicu pa je u bijesu potpuno izmasakrirao starca. U žitiju Svetog mučenika Vukašina spominje se da je ustaša koji ga je ubio ubzo poludio.
Na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve 1998. godine Vukašin je kao ispovijednik unijet u Imenoslov SPC.
Radio Nevesinje