katedrala2

ТРЕБИЊЕ │ Требињско-мрканска бискупија данас прославља празник свог заштитника Светог Миховила Арканђела, који се обиљежава као Дан бискупије.

Мисно славље у катедрали Мале Госпе у Требињу, којем је присуствовало више стотина вјерника из свих требињско-мрканских мјесних жупа, предводио је бискуп мостарско-дувањски и апостолски управитељ требињско-мркански Ратко Перић.

katedrala1

„Чврсто се надамо да ћемо уз помоћ нашег небеског заштитника Светог Миховила Арканђела и уз добре, чврсте, узорне, усправне и непоколебљиве пастире и даље живјети свједочећи љубав према Богу и ближњем своме“, поручио је у обраћању вјерницима требињски жупник дон Анте Лубурић.

Оргуље граде мостове

Поводом Дана бискупије у катедралној цркви Мале Госпе у Требињу синоћ је оргуљашки концерт одржала Катарина Јавора, оргуљаш у жупној цркви у Загребу и професор оргуља и чембала у Музичкој школи „Бркановић“.

orgulje

Изведене су одабране композиције за оргуље европских композитора од раног барока до данас.

Ово је био девети оргуљашки концерт у требињској катедрали поводом Дана бискупије, коме су присуствоали и представници Градске управе и Српске православне цркве.

„Овај концерт је посебан и по избору композитора, који су из различитих вјерских заједница, чиме сам хтјела назначити како је једна синтеза и толеранција свих нас људи веома битна за наше вријеме“, изјавила је након концерта умјетница из Загреба одушевљена пријемом требињске публике.

orgulje2

Требињски жупник дон Анте Лубурић предложио је да се у оквиру Музичке школе у Требињу изучава инструмент оргуље, те ставио на располагање ове које црква посједује.

„Требиње има основну и средњу музичку школу, а ево присутни су и људи од власти. Оргуље су ту. Нећу их ја понијети на онај свијет. Оргуље су да се користе, да служе за угођај, ми смо ту да се дружимо а не да се гледамо прекоока“, истакао је дон Лубурић.
Р.С.