IMG_1905_resized_20220126_084925303.JPG (98 KB)

Светосавске свечаности у Требињу вечерас су почеле свечаном академијом у позоришној сали Културног центра, у славу највећег српског светитеља и просвјетитеља, и уз богат културно-умјетнички програм.

Заслужним просвјетним радницима додијељене су светосавске награде, чиме је одата пажња и поштовање према онима који су свој радни вијек провели у образовању и на пут извели велики број наших суграђана.

Награде је уручио градоначелник Требиња Мирко Ћурић и то – постхумно професору, директору и секретару Гимназије „Јован Дучић“ Душану Kовачевићу – сину Бојану,  постхумно васпитачу у Јавној установи за предшколско васпитање и образовање дјеце „Наша радост“ Даници Рикало – сину Небојши, наставнику, помоћнику директора и директору Основне школе „Свети Василије Острошки и Тврдошки“ Милосави Илић, професору машинске групе предмета и директору Техничке школе Доброславу Грујичићу и наставнику и директору Основне школе „Јован Јовановић Змај“ Драгославу Ђордану.

IMG_1864_resized_20220126_084839804.JPG (115 KB)

Градоначелник Мирко Ћурић је истакао да је Светог Саву херцеговачки народ вијековима доживљавао као своју подршку и као свог великог учитеља.

„Отуд, мало је крајева у 'дједовини Светог Саве', који нема бар једну легенду о њему. Херцеговина је препуна легенди, а заједничко им је то да је Свети Сава народу увијек при руци, увијек тамо гдје треба, гдје је тјескобно и гдје је невоља“, навео је Ћурић.

Он је додао да Свети Сава ојачавши темеље цркве у Херцеговини, прије више од осам вијекова, ојачао је и снагу овог народа.

Ћурић је рекао да за свог живота Светитељ ништа друго није учинио, него омогућио да у Херцеговини знак крста уклешемо на владичанску столицу, било би довољно за помен и за вјечни спомен.

„Захваљујући њему православље је остало наша најсигурнија лука, али и трајни путоказ, како да растемо, да се развијамо и сазријевамо као народ и како, достојни његовог имена, да нађемо своје мјесто међу другим народима. То је посебно значајно у овом времену, у коме су нас велики и моћни, издијелили новим државним границама, али захваљујући Светосављу, остали смо под једним духовним кровом, а свенационално јединство избило је у први план. То је оно што кријепи душу и даје наду за опстанак на нашим вјековним огњиштима“, казао је градоначелник.

IMG_1965_resized_20220126_085127604.JPG (138 KB)

Ћурић је истакао да је Свети Сава, учврстио темеље наше цркве, школе и државе и направио 'корак од девет миља', корак небески дуг, корак који није одмјерен према човјеку, него према бићу које се уздигло и својом чистом душом, све нас примакло нашем Створитељу.

„Научио нас је да своје мисли окренемо Богу, а нашу душу испунимо милосрђем и љубављу. Научио нас је да будемо одговорни према себи, да се достојанствено мјеримо према другим људима и народима и да онда себи постављамо, што је могуће, веће и изазовније циљеве“, рекао је он.

Градоначелник Требиња каже да нам је Свети Сава на најтеже упитнике подарио одговоре који надилазе и вријеме и простор.

„Тако, Светосавско предање вијековима живи, унесено у саму срж нашег идентитета, у потпуности срасло са нашом свакодневницом, а скоро и да нема животних домена које Светитељева ријеч или поука не дотичу“, навео је Ћурић.

Он је додао да наша приврженост Светом Сави потиче отуда шта се у њему сажело све без чега не можемо.

„У овом случају, мислим на језик, на писмо и вјеру и његову поруку да, као народ, можемо напријед само уз књигу, просвјету и културу. И вечерас смо традиционално додијелили светосавска признања најбољим наставницима и професорима, онима који су оставили дубок траг у генерацијама ђака, које су у свом радном вијеку, испратили на њихов животни пут. Увјерен сам да признања, и овог пута, иду у праве руке, у руке вриједних и часних људи који су обиљежили своје вријеме и ја им на томе честитам“, закључио је градоначелник Ћурић.

IMG_1800_resized_20220126_084645900.JPG (158 KB)

У име добитника признања, присутним се обратила Милосава Илић која је казала да свака награда много значи, а посебно светосавска награда.

Она је изразила велику захвалност школским установама, које су их предложиле за овакво значајно признање, граду Требињу, породицама, колективима и ученицима који су били и остали стално надахнуће свима нама.

„Свима њима припада дио ове награде, јер сам човјек ништа не може постићи. Залагање и труд појединца увијек треба да буду усмјерени на добробит заједнице. Похвале годе, али једнако треба да годе и критике. Сваки човјек треба да зна да га неће памтити по томе шта је говорио, већ по томе шта је урадио. Иза сваког од нас остаје траг, потрудимо се да буде добар“, навела је Илић.

IMG_1980_resized_20220126_085209690.JPG (90 KB)

Свештеник Александар Илић је у пригодној бесједи рекао да се на питање ко је био Свети Сава могу добити многи одговори.

Он је додао да је Свети Сава био монах, љекар, учитељ, просвјетитељ, вођа, ослободилац, миритељ, научник, духовни родитељ, а напосљетку владар, господар царски син.

„Свети Сава је учио и поучава и данас све који желе да буду научени, спашени од брига и терета овог свијета, све који желе да буду радосни и слободни, мирни у савјести својој, отворени за нова сазнања и искуства вјере и богоудног живота. Његове поуке су јединствене и корисне свима“, навео је Илић.

Он је казао да је Свети Сава и када је као човјек ходио земљом и данас када је свети свима био све, да их задобије за Христа.

Илић је истакао да би свако ко би и на тренутак одвојио своје вријеме и посветио га било писаној ријечи или свједочанству Цркве и народа о Светом Сави, пронашао надахнуће да се развија и напредује.

"Свети Сава је учио и поучава и данас све који желе да буду научени и спасени од брига и терета овога свијета, све који желе да буду радосни и слободни, мирни у својој савјести, отворени за нова сазнања и искуства вјере и богоугодног живота", рекао је Илић.

IMG_1950_resized_20220126_085057194.JPG (125 KB)

Он је казао да Свети Сава све људе учи да буду творци ријечи, а не само читаоци, јер све што је српски народ изградио, изградио је на узорима попут Светог Саве.

"Данашњи човјек прво жели да се допадне другима, па себи, губећи на тај начин сопствену личност, пратећи друге читајући, гледајући, у мјесту стојећи, не чинећи ништа да то што чита прати и види пријеними или промијени. Заборављајући на поуке Светог Саве, ми смо у својој непокретности постали сљедбеници и слијепи читаоци свега што се нуди", поручио је Илић.

Он је додао да је Свети Сава задобио небеску славу тако што се одрекао људске славе и свих слабости овог свијета, посветивши се монашком  постригу и живећи богоугодно.

"Kао такав постао је живи примјер свједочанства живот Бога који га је даровао и небеским и нашим земаљским поштовањем", нагласио је Илић.

IMG_1830_resized_20220126_084746413.JPG (97 KB)

У богатом културно-умјетничком програму наступили су: Весна Станковић и Бошко Пулетић, глумци Народног позоришта из Београда, Јована Зукановић и Љуба Манасијевић, извођачи традиционалне музике из Београда.

У програму су учествовали и хор средње Музичке школе под диригентским палицом Милосава Сукоњице, као и трио у саставу Соња Марковић (клавир), Соња Војводић (виолина) и Лидија Паулин (виолончело), као и рецитатори и вокални солисти из требињских основних и средњих школа.

IMG_1939_resized_20220126_085032312.JPG (135 KB)

Светосавске свечаности биће настављене сутра од 11:30 часова - ломљењем славског колача и пригодним културно-умјетничким програмом требињске школе обиљежиће своју крсну славу, а домаћин овогодишње прославе је Техничка школа Требиње.

Претходно ће у саборном храму од 9 часова бити служена света литургија.

IMG_2063_resized_20220126_095559196.JPG (141 KB)