Данас је на Новом Зеланду обиљежен 100. дан од како је сузбијено ширење вируса корона чиме је ова земља постала свјетли примјер свијету којим хара опака болест.

novi zeland.jpg (268 KB)

У овој острвској земљи од пет милиона становника живот се вратио у нормалне токове - утакмице се одржавају пред препуним стадионима, људи седе у пабовима и ресторанима ослобођени бриге да ће бити заражени.

Међутим, према писању АП, малобројни гласови ипак упозоравају да би земља могла неприпремљена да се суочи са неком будућом епидемиолошком корона-кризом.

Након што је у другој половини марта дијагностификовано 100 особа позитивних на вирус корона, уведене су стриктне и оштре рестриктивне мјере захваљујући којима је Нови Зеланд успио да спреијчи ширење заразе.

У посљедња три мјесеца нови случајеви вируса корона евидентирани су само код ријетких путника повратника који су још на граници упућивани у карантин.

- Захваљујући медицинској стручности и добром политичком вођству успјели смо да се одупремо опакој болести. Погледајте, где год у свијету имате успјешну борбу против епидемије, то је захваљујући тој комбинацији - медицинске стручности и доброг политичког вођства - истакао је професор Мајкл Бејкер, епидемиолог са Универзитета у Отагу.

Он је нагласио да су многе земље веома лоше управљале пандемијском кризом, да сада то схватају и трагају за новим рјешењима угледајући се на Нови Зеланд.

Економија на Новом Зеланду боље је прошла него што су многи прогнозирали: незапосленост не прелази четири одсто, иако аналитичари тврде да та бројка није повезана са пандемијом, а одлуке и вођство премијерке Јасинде Ардерн сви хвале и наводе као веома успјешан пример.

До сада је на Новом Зеланду потврђено укупно око 1.500 случајева и само 22 смртна исхода, а истраживања показују да је подршка Радничкој партији премијерке Ардерн у порасту уочи септембарских општих избора.

Због тога су стоти дан од како је сузбијено ширење вируса, многи грађани Новог Зеланда обиљежили осјећањима захвалности и олакшања.