У Народној библиотеци  у Требињу вечерас је промовисан роман „Мулат албино комарац“, аутора Стева Грабовца.

stevo-grabovac.JPG (118 KB)

Прича о једној изгубљеној генерацији - тинејџерским сновима које је однио вихор рата, а потом и живот без наде у постратном  друштву – иако први у опусу књижевника из Брода са тренутном адресом у Бањалуци - ове године ушао је у најужи избор, међу пет романа, за НИН-ову награду.

За Стева Грабовца, то је генерацијски и роман о одрастању, који - због посебних околности одрастања - нехотично постаје и антиратни роман.

stevo-grabovac-3.JPG (194 KB)

Свједочанство о „прескоченој“ генерацији, људима који никоме нису били потребни - јер су били премлади за рат а послије рата престари за живот – за аутора, прича је о губитку и покушају проналажења самог себе.

stevo-grabovac-2.JPG (198 KB)

„Сви ти ликови су маргиналци, који живе од данас до сутра, повезани заједничким преживљавањем у малим срединама, у којима полако живот нестаје. Покушавају да се снађу у тим околностима, трагају за животом, за забавом, за било чим – ни они не знају за чим трагају, а живот им се полако претвара у апатију. Мада не мислим да је ово песимистичан роман –желио сам све да прикажем на један начин и као слављење живота“, каже аутор.

Борис Максимовић - из издавачке куће „Имприматур“ која је објавила Грабовчев роман – каже да су га на сарадњу са писцем у првом реду подстакле његове приче, које су га увјериле да је ријеч о талентованом аутору, који има шта да каже.

stevo-grabovac-4.JPG (140 KB)

„Али умјесто прича, прије око пола године добио сам роман у рукопису. Роман који ме је на неки начин и шокирао. Прије свега, ради се о снажном, потресном, модерно написаном роману , који држи пажњу. Осјећао сам се као да ме је гром ударио када сам га прочитао. Нисам имао никакву  дилему – знао сам да је то књига која има потенцијал да се за њу чује“, истиче Максимовић, додајући да је „Мулат албино комарац“ тренутно најпродаванија књига ове издавачке куће.