IMG_20200508_100411.jpg (115 KB)

Данас је Свјетски дан Црвеног крста, а у РС почиње Недјеља Црвеног крста.

За требињске активисте и у пандемији вируса корона нема предаха јер су свакодневно на услузи грађанима.

„У новонасталој ситуацији функционишемо као да је, условно речено, све нормално. Овај посао радимо са љубављу, проводимо хуманитарне активности, само смо мало вреднији него обично“, скромно каже Марица Томовић, секретар Градске организације Црвеног крста Требиње.

Укупно десетак чланова и волонтера ове организације за протекла два мјесеца имали су пуне руке посла - од подјеле хуманитарне помоћи за близу 180 породица или појединаца у стању социјалне потребе, набавке лијекова, плаћања рачуна и куповине за старије и немоћне, до постављања карантинских шатора и помоћи при дезинфекцији.

„Због ванредног стања потреба за хуманитарном помоћи је незнатно повећана, нарочито за храну и лијекове. Иако смо у овој ситуацији остали без наших основних прихода, од обуке возача из прве помоћи, наши најугроженији суграђани нису остали без помоћи, захваљујући средствима из градског буџета, донацијама Владе РС али и бројних појединаца и предузећа из нашег града, на чему смо им свима захвални“, наводи Томовић.

Активности у оквиру недјеље Црвеног крста су редуковане, али  ће, додаје, бити организована подјела хуманитарних пакета за социјално угрожене и беби пакета за породиље у Болници Требиње.

Разговарала Влатка Мусић