20141013105120_267713

SARAJEVO | Nakon opštih izbora u Bosni i Hercegovini, održanih u nedjelju, svjetski mediji su u izvještajima složni u ocjeni da nacionalisti vode u podjeljenoj i siromašnoj evroskoj zemlji.

Težnja za poslom i etničke tenzije obojili su izbore u BiH, piše britanski BBC i dodaje da tenzije između Bošnjaka, Srba i Hrvata ostaju na visokom nivou, prenosi portal Klix.ba.

Pojedini dijelovi zemlje teže nezavisnosti od Sarajeva, glavnog grada jedne od najsiromašnijih zemalja Evrope, navodi u svom izvještaju BBC, dok drugi mediji u Velikoj Britaniji podsjećaju i na februarske proteste koji su bili odraz velikog nezadovoljstva stanjem u državi.

"Ništa ne funkcioniše u ovoj zemlji", rekla je Mirsada Grgo za francuski AFP, dodajući da je ovo bila poslednja šansa za buđenje naroda.

Dodaje se da lideri tri etničke grupe nisu uspjeli da se dogovore oko ključnih pitanja bitnih za napredak zemlje i njeno članstvo u Evropskoj uniji i da je takvo ponašanje političara uzrokovalo da BiH bude na začelju prosperiteta u regionu.

Raspoloženje u državi je generalno loše, a jučerašnji izbori najvjerovatnije neće donijeti ništa novo, piše Dojče vele.

Glas Amerike u prvi plan ističe da nacionalisti koji vode na osnovu ranog prebrojavanja glasova vide različitu bućućnost države.

Takođe, navode da će nastavak prebrojavanja glasova najvjerovatnije donijeti rezultat "šarenog" sastava državnog parlamenta, što će po pravilu usporiti kreiranje vlasti.

Mediji u regionu su, takođe, posvetili značajnu pažnji izborima u susjednoj državi, uglavnom se, za sada, baveći iznošenjem preliminarnih rezultata Centralne izborne komisije.

Stranka demokratske akcije (SDA) najveći dobitnik, a Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) najveći je gubitnik opših izbora među strankama koje okupljaju pretežno bošnjačko biračko tijelo, navodi Hina.

Istovremeno, dodaje hrvatska agencija oslanjajući se na prve rezultate objavljene u stranačkim štabovima, najveće stranke s hrvatskim i srpskim predznakom podjelile su uticaj među hrvatskim i srpskim biračima.

Prema preliminarnim, noćašnjim, podacima Centralne izborne komisije, najveći broj glasova glasova za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH dobio je kandidat SDA Bakir Izetbegović, a za hrvatskog člana kandidat HDZ-a BiH Dragan Čović.

Za srpskog člana još nije izvjestan siguran pobjednik, iako iz suprotstavljenih blokova, vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i opozicionog Saveza za promjene tvrde da upravo njihov kandidat (Željka Cvijanović, odnosno Mladen Ivanić), imaju prednost.

Predsjednik CIK-a BiH Stepan Mikić naveo je da u trci za srpskog člana Predsedništva BiH, poslije 52 posto prebrojanih biračkih mjesta, kandidat SNSD-DNS-SP Cvijanović dobila je 154.656 glasova, a njen najveći suparnik Ivanić 153.446 glasova.

"Ovdje svakako može doći do drugačijih brojki", rekao je Mikić u ponoć na konferenciji za novinara.

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je kod broja glasova za Predsjedništvo BiH bilo podataka koji nisu bili identični sa stanjem na terenu, ali da i dalje Cvijanović vodi sa hiljadu glasova prednosti u odnosu na protivkandidata iz Saveza za promjene.

Neizvjesna je trka i za predsjednika Srpske, pa je Dodik, koji je kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za novi mandat, poručio da će konačne rezultate proglasiti CIK, navodeći da je na više od 600.000 prebrojanih glasova razlika u njegovu korist, u odnosu na protivkandidata Ognjena Tadića, za oko 12.000 glasova.

"Ostalo je još nešto malo da se prebroji, ali mislim da ova razlika ne može da bude dostignuta sa stanovišta preostalog broja glasanja, tako da što se tiče predsjednika mi ulazimo uvjereni da smo dobili ovaj mandat", rekao je Dodik.

U trci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, poslije 76,52 odsto prebrojanih biračkih mjesta, Izetbegović ima 194.455 glasova, a najbliži mu je Fahrudin Radončić sa 156.469 glasova.

Kada je riječ o hrvatskom članu Predsjedništva BiH, poslije 76,52 odsto prebrojanih biračkih mjesta, Čović je osvojio 88.994 glasova, a sljede Martin Raguž sa 67.948 glasova, Živko Budimir sa 10.508 i Anto Popović 5.273 glasa.

Prema podacima CIK, na izborima u BiH glasalo je 54,14 odsto građana.

U Federaciji je glasalo 52,73, a u Republici Srpskoj 56,94 odsto. Kako je objašnjeno, u poređenju sa izborima 2010. izlazak je manji ove godine u procentima, ali je nominalno veći, jer je sada više registrovanih birača.

Iz CIK-a je naglašeno da tek slijedi prebrojavanje glasova koji stižu putem pošte, glasova u odsustvu i iz mobilnih timova.

Najavljeno je da bi "prilično kompletne" rezultate za sve nivoe vlasti trebalo da budu saopštene danas u 14 sati.

Agencije