Zoran-Tegeltija-Ekspoze.jpg (80 KB)

Посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ потврдили су именовање Зорана Тегелтије на мјесто предсједавајућег Савјета министара.

За именовање Тегелтије гласало је 28 посланика, против је било 8, а два суздржана.

Из Републике Српске за је било десет, а два су гласала против. Суздржаних није било.

Претходно је Тегелтија пред посланицима прочитао експозе у којем је истакао да је у потпуности спреман на одговорност према народима и грађанима БиХ.

Поручио је парламентарцима да је заједно с њима спреман да осигура стабилну власт у БиХ.

Нагласио је да ће му задатак бити убрзавање реформи, владавина права, сигурност и просперитет.

"Потпуно сам свјестан свих обавеза које ме очекују и тежине задатка који носи ова функција. Обавеза нам је да у наредном периоду радимо убрзано и предано како бисмо надокнадили изгубљено вријеме", рекао је Тегелтија, који је у фокус ставио економију и финансије.

Рекао је да ће заједно с ентитетским владама радити на свим реформским  потезима када су у питању економија и финансије.

"Имајући у виду спор процес формирања власти, ми немамо право на стотину дана које су имале све новоизабране власти у БиХ. Због тога морамо одмах након формирања Савјета министара одблокирати процесе у Савјету министара и Парламентарној скупштини БиХ, усвојити буџет за 2020. годину и средства за инвестиције ставити на располагање ентитетима", истакао је између осталог Тегелтија износећи експозе.

Он је нагласио да су кључне реформске области Вијећа министара економија, реформа јавне управе, евроинтеграције, владавина права, односи унутар БиХ, сарадња с међународним финансијским институцијама и међународном заједницом, мигрантска криза, избјеглице, расељена лица, повратници, млади, жене и остале осјетљиве категорије.

Зоран Тегелтија рођен је у Мркоњић Граду 1961. године. Доктор је економских наука.

Био је запослен, између осталог, у Рафинерији нафте, Пореској управи и Републичкој управи царина Републике Српске. На мјесто начелника општине Мркоњић Град изабран је 2004. године и 2008. године.

За министра финансија Републике Српске изабран је 2010. године у Влади премијера Александра Џомбића. Мандат обнавља 2013. године, у Влади коју је водила Жељка Цвијановић, све до 2018. када је поново освојио мандат у Народној скупштини Републике Српске.