Година на прагу нове деценије 21. вијека донијеће нам бројне новитете на технолошком пољу. Ту је 5-Г мрежа, затим напредак Интернета ствари, измијењене стварности, аутономна возила...

20191226170555_575874.jpg (70 KB)

Уколико ефикасно планирате приватни и пословни живот за наредни период, добро је бити обавијештен које технологије нам могу бити на располагању. Ево неких технолошких трендова за 2020. годину.

Једна од технологија које су подигле велику прашину у претходном периоду је 5-Г мрежа. Само најављивање 5-Г мреже отворило је велики број дебата.

Сматра се да ће ова мрежа у наредним годинама, а можда већ и у 2020. постати неопходна поготово када се ради о компанијама.

VR (витруелна стварност) и АR (проширена реалност) постају све присутнији у свакодневном животу. ВР је технологија која убацује корисника у другу реалност, док АР технологија појачава његову околину.

Обе технологије имају велики потенцијал у индустрији забава и игрица, али и у сфери едукације и учења.

Оне могу да се користе, на примјер, за едукацију младих хирурга и сличних послова, али и за маркетинг.

Заједничко компанијама „Тесла“ и „Вејмок“ је то што теже да направе потпуно функционалне аутомобиле који би се сами возили.

Многи аутомобили већ имају могућност да самостално коче, држе одстојање, паркирају, пале свјетла, брисаче или имају сензоре који вас држе унутар траке.

Овакве технологије ће бити све више усавршаване, али и доступније у економском смислу.

Интернет ствари или Internet of Things представља могућност међусобног повезивања различитих уређаја. Посљедњих година могућност повезивања је све већа. Већ можете да повежете ваш паметни телефон са телевизором, аутомобилом, али и хранилицом за псе, па чак и фрижидером.

Ова тенденција раста Интернета ствари наставља се и у наредним годинама.

Ово су, наравно, само предвиђања на основу онога што данас знамо. У технолошком свијету изненађења су честа појава. Из ових разлога неопходно је да ажурно и помно пратимо нове технолошке трендове како бисмо подигли нашу продуктивност и свијест.