IMG_20230517_114108.jpg (338 KB)

 Гост Јутарњег програма Радио Требиња ове сриједе била је Доротеја Радановић, ученик другог разреда Гимназије „Јован Дучић“ Требиње, која је републички првак такмичења из српског језика.

Доротеја каже да је такмичење, које је одржано у Источном Сарајеву, обухватало више области граматике (фонетику, морфологију, акцентологију) и правопис.

"Што је виши ниво такмичења, даље је од основног школског плана и програма те су неопходни додатни часови, које ми је држала мој професор српског језика Татјана Лубурић. Није ми било тешко да се спремам, јер волим српски језик и припреме су ми дошле као одмор од обаваза у гимназији", наводи Доротеја.

Из српског језика се такмичи од основне школе, а претходне године на републичком конкурсу поводом Дана Републике Српске је освојила друго мјесто.

"Учествовала сам на више конкурса и за своје литерарне радове добила сам похвале, међу којима је и она за рад "Вукашин" на тему о Јасеновцу. Тако је моја љубав према писању крунисана и наградама", истиче наша талентована суграђанка.

Њена љубав према српском језику почела је још у раном дјетињству, а преломан момент био је у седмом разреду, када је ишла на прво такмичење.

"Језик је жива материја, константно се мијења, а ја ћу се потрудити да одржим корак, јер ни највећи зналци не знају све", каже млада гиманзијалка и истиче да јој у школи није напорно.

"Није гимназија тако тешка колико причају и препоручујем је свим будућим средњошколцима. За мене није било дилеме око уписа јер је гимназија од почетка била мој избор", открила нам је Доротеја.

Српски јој је један од омиљених предмета, али је интересују и природне али и друштвене науке.

"Поред љубави, наставници и професори утичу на ученика да заволи неки предмет, јер нам пренесу своју љубав према некој науци. Још немам одговор на питање који факултет да упишем, али ће се то искристалисати до четвртог разреда", каже Доротеја.

Пошто воли и поезију и прозу, шта ће да пише зависи од тога која је форма прикладнија за одређену тему.

"Некада напишем бољу пјесму, а некада састав. Трудим се да пишем у слободно вријеме јер ме то опушта. Писање ће остати битна ставка у мом животу, без обзира чиме ћу се бавити", истиче Доротеја.

А ми јој, чиме год да се бавила, желимо много успјеха, још награда и надамо се да ћемо у будућности читати њена књижевна дјела.

Разговарали Дарко Куртовић и Биљана Медар.