IMG_20240612_115226.jpg (340 KB)

Гост Јутрањег програма Радио Требиња ове сриједе био је наш млади суграђанин и више него успјешан математичар Вук Јанковић, са којим смо разговарали уочи нових такмичења.

Рекао нам је да најприје путује у Сарајево на Државно такмичење из информатике које се одржава у суботу, а одмах након тога и у Пекинг, на припремни камп за Математичку олимпијаду.

„Kинези су нас великодушно позвали међу 30 земаља и око 250 учесника на 20-дневни камп, на којем ћемо слушати предавања из такмичарске и актуелне математике. Предавања о каријерним могућностима и пољним истраживањима одржаће математичари истакнути у својој струци. Осим предавања, биће времена и за разоноду, екскурзије и активности које нису везане за математику“, каже Вук.

Он истиче и да је главна сврха овог кампа припрема за олимпијаду у Великој Британији.

„Ове године се Математичка олимпијада одржава од 14. до 22. јула у граду Бату, а припреме на индивидуланом нивоу већ су увелико почеле. Да би се спремили за једно овакво такмичење треба доста времена, а све зависи од тежине задатака и стила. Нпр. неки задатак из геометрије може се завршити за 15-ак минута, а за поједине алгебарске некад је потребно и четири сата“, појашњава Вук.

За сва такмичења спрема се уз музику, воли и филмове и, поред свих обавеза, каже да има доста слободног времена које проводи на тенису, пливању, у друштву породице или пријатеља.

Са Вуком смо се подсјетили и његових ранијих такмичења, а, изостављајући школска, набројали смо их преко 40, највише из области у којим се такмичи и данас- математике, физике, информатике.

Док се не врати са нових такмичења са којих ће, сигурни смо, донијети нове медаље и, што је још важније, лијепе утиске, послушајте о чему су још са Вуком Јанковићем разговарали Биљана Медар и Дарко Kуртовић.