20230512_092400.jpg (260 KB)

У "Музеју Херцеговине" Требиње сутра ће бити организована "Ноћ музеја", а тим поводом гост у Јутарњем програму Радио Требиња била је Ивана Грујић, директор музеја.

Она је рекла како ће, у оквиру програма овогодишње манифестације, од 17 часова, бити организована музејска радионица за најмлађe, у оквиру које ће дјеца правити иконе.

"Тема ове године, коју би требало обрадити са младима, је 'Музеји, одрживост и благостање', па  смо одлучили да иконе буду од рециклираног материјала. Иконе ће личити на мозаике, дјеца ће наћи начин да лик Богородице или неког од светитеља представе употребом рециклираног материјала, а истовремено ћемо им скренути пажњу колико је важна рециклажа", рекла је Грујићева.

У 19 часова је отварање изложбе радова Ликовног атељеа ,,Церовац", а директор музеја наводи како су дали прилику да се покажу аматери.

"Биће ово прво јавно излагање радова шест - седам жена, које су сликарске технике савладале кроз радионице које воде графичарке Сњежана Домазет и Оливера Ћук", рекла је Грујићева.

Она је навела да у 20 часова почиње концерт камерне музике Мизичке школе Требиње.

"Музичка школа је наш партнер сваке године, а овога пута представиће се награћени професори и ученици школе у два или три простора, односно кроз два или три мини концерта у нашем музеју", каже Грујићева.

Све вријеме биће организовано вођење кроз сталне поставкe музеја те стручно вођење кроз изложбу ,,Под златним и плавим небом. Иконе итало - критских мајстора од 15. до 19. века у Народном музеју Србије."

"Ова изложба, која је први пут изашла из Србије, најзначајнија је у "Музеју Херцеговине" до сада, а биће отворена до 6. јуна", истиче Ивана Грујић.

Улаз за 16. "Ноћ музеја"  је слободан.

Разговарали Дарко Куртовић и Биљана Медар.