20230523_090916.jpg (433 KB)

У нашем Јутарњем програму овога пута угостили смо Вука Јанковића, првака РС из математике, физике и информатике и побједника 28. Математичке олимпијаде БиХ и његову наставницу математике у ОШ „Вук Караџић“ Слађану Караџић.

Овај ученик деветог разреда, који је из три предмета на републичком такмичењу освојио по максималних 100 бодова и једини је основац изабран у тим који ће се такмичити на Математичкој олимијади у Јапану, каже да не зна када је тачно заволио математику.

„Одувијек су ме привлачили бројеви, од почетка школе ми је све градиво било лагано, имало је смисла, није било много правила, а посебно сам заволио овај предмет од шестог разреда. У математици способност рјешавања проблема чини суштину, а због љубави према овом предмету, касније сам заволио и физику и информатику. Матаметика је ствар која обједињује сва три предмета, јер математичка логика се може примјењивати и у њима“, истиче Вук.

Он каже да све што зна дугује наставницима и менторима у школи и ван школе, а његова наставница наглашава како Вука управо његова скромност и самокритичност тјерају напријед.

„Вук стално ради на себи, много вјежба. Таленат је само база и ако особа не његује свој таленат, ако га не развија, стагнира. Вук има „жицу“ за природне науке, али и много је радио, усавршавао се а, уз труд и рад, његова самокритичност је допринијела да буде на овом импозантном нивоу, наводи Караџић.

Она додаје да је овај основац бриљантан у сваком предмету и да то кажу сви његови наставници.

„Темељан је, добро повезује градиво, има добре анализе дјела свјетске књижевности, свему приступа озбиљно. Ми смо задовољни што је изабрао наше предмете- математику, физику и инфорамтику, да се баш у њима усавршава и постиже велике резултате, а његови резултати би сигурно били једнако велики у било ком предмету“, каже наставница Слађана.

Математичка олимпијада у Јапану биће одржана у јулу и Вук се већ спрема за ово велико такмичење.

„Морам да научим још неке ствари, мало су „јаче“ припреме, али у суштини, начин вјежбања који сам користио за претходно такмичење неће се много промијенити“, истиче наш талентовани суграђанин.

Вјерујемо да ће се и за ово, као и за свако претходно такмичење, Вук спремати уз музику, да ће, и током припрема, наћи времена за тенис и стони тенис које радо игра и да ће прочитати бар једну добру књигу и то неког домаћег писца, јер њих посебно воли.  А ми му желимо много успјеха, навијамо за њега и чекамо га да из Јапана дође с много утисака и с првим мјестом, које ће сигурно заслужити и на овом великом такмичењу.

Разговарали Ратомир Мијановић и Биљана Медар.