stevan-bekan-2.jpg (320 KB)

Након недавних трагичних догађаја у Србији, у програму Радио Требиња изнова смо говорили о проблемима младих и цијеле заједнице, али и превентивном дјеловању.

Стеван Бекан, директор ЈУ “Екологија и безбједност” и члан Форума за безбједност заједнице Требиње истиче да је безбједност у нашем граду подигнута на виши ниво те да су грађанима на услузи љекари за психолошку помоћ и број 121, који је отворен 24 часа.

“У сарадњи са Полицијском управом Требиње безбједност је појачана, прије свега, у школама, али и цијелом граду. По питању психолошке подршке, не треба имати предрасуде, није срамота тражити помоћ. Сви који имају такве проблеме, могу се обратити љекарима у Дому здравља, а могу позвати и број нашег Оперативног центра 121, који је доступан 24 часа. Ми нисмо стручњаци у тој области, али смо ту да наше суграђане упутимо коме могу да се јаве јер је наш приоритет да свима помогнемо“, каже Бекан.

Проблеми који су резултирали трагичним исходом у Србији, додаје, нису настали јуче, а рјешења морају бити системска.

“То је посљедица свега што се догађа посљедњих деценија на нашим просторима. Промовишу се погрешне вриједности, родитељи су заузети, занемарује се рад с дјецом, а породица је најважнија. Проблем је комплексан, рјешење мора бити системско”, сматра Бекан.

Он наводи да је, на том плану, у Херцеговини боља ситуација, али не и без проблема.

„Ми његујемо традиционалне вриједности, окренути смо породици, цркви, али и код нас постоје проблеми. У данашње вријеме не можемо без телефона, друштвених мрежа, а све то може да има лош утицај, јер је тешко контролосати шта дјеца гледају. Сви се морамо покренути, мало промијенити, ако сваки појединац да свој допринос, напредоваћемо као друштво“, истиче Бекан.

У здравом одрастању наше дјеце изузетан значај има бављење спортом. Стеван Бекан, као дугогодишњи спортски радник, каже да је задатак спортских клубова да окупе што више дјеце.

„Спорт доприноси правилном одрастању, промовисању истинских вриједности. Дјеца се од малих ногу уче тимском раду, да поднесу и поразе и побједе, као и у животу те тако израстају у зреле особе, у јаке и одговорне људе“, наводи Бекан.

Разговарала Биљана Медар.