Tema jutra dresura pasa.jpg (485 KB)

У Требињу је почела обука у Школи за псе Фондације „Dogs Trust“ БиХ, а гост у Јутрањем програму Радио Требиња овога јутра је био Муфид Аруковић, инструктор у школи, који нам је представио и активности фондације и саму Школу за псе.

„Фондација 'Dogs Trust' се бави добробити паса, а настала је у Великој Британији. Ми смо једина 'Dogs Trust' школа ван ове земље и, на овим просторима, јединствена по концепту позитивне мотивације. Поред добробити паса, у БиХ се бавимо кастрацијом и стерилазицијом уличних паса затим едукацијом дјеце и, кроз школу за псе, едукацијом власника и потенцијалних власника, појашњава Аруковић, уз захвалност градској управи за подршку у раду.

„Град Требиње нам је изашао у сусрет и уступили су нам халу у некадашњем ’Новотексу’ гдје обављамо обуку паса. Обука траје пет седмица, тачније до 25. маја, интересовање је велико и брзо смо попунили капацитете од стотињак паса. Иначе, обука је бесплатна, јер сви наши пројекти се финансирају из Велике Британије. Овај систем обуке се не може наћи нигдје у региону и коштала би заиста много када би је плаћали сами васници“, појашњава наш гост, који се професионално бави псима од 2010 године.

Он каже да је, и поред назива „Школа за псе“, она подједнако намијењена и љубимцима и њиховим власницима.

„Ми смо обучени љубитељи паса који помажу власницима да науче како заправо функциношу љубимци. Пси доласком у породицу постају дио породице, али и даље пас треба да остане пас, а не да постане човјек“, каже Аруковић и наводи гдје гријеше многи власници.

„Пси воле да знају своју позицију у друштву, у околини и у породици. Ми превише емпатишемо на људски начин, поготово када су пси мали и слатки. Њихов начин комуникације је невербалан, а ми много причамо. Пси уче тако што им показујемо, а не тако што им говоримо“, наводи инструктор у школи за псе.

Kаже да заправо не постоји ограничење за обуку, када су у питању године пса.

„Једина класификација у школи је по старосној доби. Имамо програм за штенце до шест мјесеци, за тинејџере од шест мјесеци до три године и за одрасле псе од три године и старије. Иако нема старосног ограничења, ако је пас старији од десет година, из поштовања према том ’страцу’ кажемо да му нећемо мијењати већ стечене навике. За све млађе псе, поготово када су девијантна понашања у питању, препоручујемо да дођу у нашу школу и да направимо програм баш за тог пса. Поред стандардне обуке, односно послушности и команди које то подразумијевају, имамо и бихевиорални програм за псе, кроз који се бавимо проблемима као што су агресивност, реактивност, страх....“, истиче Аруковић и савјетује како одабрати пса за себе и своју породицу.

„Људи најчешће гријеше при самој набавци, када бирају пса по његовом физичком изгледу, а занемарују своје навике и обавезе. Kада набављате пса, морате да узмете у обзир како ће изгледати ваш живот наредних 10-15 година, односно за оно вријеме колико ће пас живјети те да љубимца бирате у складу с тим“, савјетује Аруковић.

Он каже да су љубитељи паса свуда на свијету исти, да су им исти и проблеми и љубав те да нема разлике између нпр. љубитеља паса у Требињу и Лондону, а шта нам је све занимљиво и корисно наш гост испричао овога јутра послушајте у разговору који су водили Биљана Медар и Дарко Kуртовић.