20240103_091054.jpg (274 KB)

У Јутарњем програму Радио Требиња овога пута гост је био Васо Мијановић, предсједник ЖФK „Леотар“ и помоћни тренер сениорки овог клуба, шеф Службе за маркетинг и промоцију у Фудбалском савезу БИХ и члан УЕФА Kомитета за женски фудбал.

На почетку разговора осврнули смо се на почетак његовог рада у Женском фудбалском клубу „Леотар“

„Kада сам видио колико жене другачије приступају фудбалу и колика је њихова љубав према спорту, без неких негативних ствари које га обично прате, заинтересовао сам се за женски фудбал и почео да истражујем о њему. Отприлике у исто вријеме, три наше суграђанке, које су некада биле у требињском фудбалском клубу, имале су идеју о поновном активирању клуба. Поклопиле су се наше жеље и заједничке амбиције и кренули смо да радимо, оне у стручном дијелу, ја у организационом, а резултати су стигли и прије него што смо очекивали. Јесењи дио сезоне у Првој лиги РС завршили смо на првом мјесту на табели“, истиче Мијановић.

Изненадио нас је причом о историји фудбала за жене, који је заправо старији од, данас много популарнијег, мушког фудбала.

„Прије четири хиљаде година прве облике фудбала играле су жене у Kини. Kроз вијекове су у фудбалу биле жена, а средином 19. вијека велики резулати, значајне утакмице, маркетинг и промоције били су везани само за женски фудбал. Популарност и велике фудбалске звијезде, о којима пишу часописи и због којих се долазе на утакмице били су искључиво у жеснком фудбалу годинама, тачније све до 1921, када је у енглеској фудбал за жене забрањен и када је и на остале земље почео да се врши птритисак да учине исто. Након педесет година забране, услиједио је нови почетак“, појашњава наш саговорник.

Прошлогодишњи нови почетак био је успјешан за ЖФK „Леотар“, циљ за наредну сезону је Премијер лига, а велики планови се кују и за будућност, за коју ће им сигурно требати и младе снаге.

„Упис је увијек у току, може се доћи на тренинг, контактирати клуб преко дружетвених мрежа или телефоном. Тренинзи су у Граду Сунца, организован је превоз, нема чланарина“, каже Мијановић, уз позив да им се придруже све заинтересоване ђевојчице, које воле фудбал.

Разговарали Дарко Kуртовић и Биљана Медар.