IMG-2ad1333e2faf4bc575880d65b1e9ed58-V.jpg (265 KB)

Градско културно умјетничко друштво “Алат” из нашег града овог викенда организује „Пети сусрет фолклорних ансамбала ветерана Требиње 2024“, а Жељко Ћурић, члан ветерана „Алата“, каже да ће на сутрашењем концерту наступити 22 ансамбла.

„Неки учесници су већ стигли у Требиње, а доћи ће их укупно око хиљаду из Србије и Републике Српске. На сцени ће 22 друштва представити кола и игре из својих репертоара, а ту су и ансамбли који неће наступати, али ће бити наши гости. Ветарнима је битно одржавње контакта, размијена искустава као и дружења из којих су се изродила вишегодишња пријатељства“, наводи Ћурић.

Осим добре садрадње, истиче и да су љепоте нашег града утицале да се планирани капацитети овогодишњег сусрета попуне три дана након отварања пријава и каже да ће сигурно и овога пута у Требињу уживати и њихови гости, али и сви наши суграђани.

„Сутра у 12 часова је дефиле у којем ће учествовати чланови свих анасамбала, а који ће у народним ношњама кренути од Kултурног центра до Трга слободе гдје ће извести заједничко коло. Туристичка организација Требиње и Херцеговачка кућа, својим штандовима, употпуниће овај догађај“, каже ветеран „Алата“ и најављује централни догађај сусрета- концерт у Kултурном центру.

„Kонцерт почиње у 13 часова и 30 минута, припремили смо око три сата програма, уз раскошне ношње и кола из свих српских крајева, а ми ћемо овога пута извести сплет игара из Шумадије. Улаз за све посјетиоце је бесплатан“, истиче Ћурић.

У оквиру „Петих сусрета фолклорних ансамбала ветерана“, за данас у 18 часова планиран је пријем представника свих друштава код градоначелника Требиња Мирка Ћурића, а у недјељу обилазак културно- историјских знаменитости нашег града.

У „Теми јутра“ послушајте и шта нам је Жељко Ћурић рекао о љубави према фолклору, коју је пренио и на своју дјецу, о дружењима фолколраша, наступима, путовањима и плановима који су пред Градским KУД-ом.

Разговарали Биљана Медар и Дарко Kуртовић.