IMG_3187.jpg (171 KB)

Главно предавање седмог симпосиона „Теологија у јавној сфери“, под називом „Епископско очинство: Како се црквено тијело суочава са симптомима епископске произвољности“ синоћ је у Културном центру Требиње одржао Христо Јанарас, чувени теолог и професор Универзитета Пантион у Атини.

Јанарас је истакао да нас најдрагоценије ствари које знамо није нико научио него су се оне родиле у нама самима, те да црква управо служи том рађању.

„Како је говорио апостол Павле: ‘Ако хиљаду наставника у Христу имате, немате много отаца, јер ја вас родих у Исусу Христу’. Ми често ове ријечи разумијемо на симболичан начин. Кажемо да је епископ као неки отац, то је онај ко показује пажњу, љубав, заинтересованост за нас. Међутим, за апостола Павла, епископ је нешто друго – он нас рађа за живот. Будем ли о томе говорио концептуално, биће то нека идеологија. То се може само доживјети као искуство. Нажалост, данас су услови да епископа доживимо као оца – неповољни“, казао је професор Јанарас.

Он сматра да данас немамо заједницу у којој људи размјењују своје потребе већ да умјесто ње стоји само руковање интересима.

„Наше централно питање је проблем заједнице људских односа. У овом индивидуоцентричном облику живота, ми цркву разумијемо као некакву религију. А, шта је религија? То је индивидуална чињеница – вјерујем у нешто, примјењујем неки закон. То нема никакве везе с црквом јер црква, као ријеч, значи да са другима дијелим исти живот, исту наду, исто очекивање. У том смислу је ово актуелна тема“, сматра Јанарас.

Симпозијум се данас, у 11 часова, наставља панел дискусијом на тему „Теологија у политичком простору: савјест или слушкиња?“ у Културном центру, на којој ће бесједити др Ивица Живковић из нишког Центра за црквене студије, др Ана Марија Рафан из Удружења „РАНД“ из Загреба и Владимир Вељковић из теолошког магазина Теологија.нет из Београда, а модератор је доц. др Вукашин Милићевић.

У Музеју Херцеговине, од 16 часова и 15 минута, планиран је разговор о књизи „Диптих о хришћанству и философији: вера и сазнање у време одумирања Југославије“, аутора Благоја Пантелића, са Института за европске студије, Београд, а модератор је доц. др Андреј Јефтић.

Панел дискусија под називом „Однос цркве и медија у доба пост-истине“ на програму је данас у 17 часова и 30 минута, у Културном центру.

На ову тему бесједиће проф. др Дубравка Валић Недељковић, са Одсјека за медијске студије Филозофског факултета у Новом Саду, Милан Ћулибрк, главни уредник  недјељника НИН, потпредсједник мостарског одбора СПКД Просвјете Сања Бјелица Шаговновић и доц др Вукашин Милићевић, са Православног богословског факултета у Београду, а модератор је Јелена Јорганчевић Кисић.

Седми симпозијум „Теологија у јавној сфери“ завршава се у недјељу, деветог фебруара, литургијским сабрањем у Саборном храму Светог Преображења Господњег.