Ревносни љубитељи хорор фантастике открили су да је Дин Кунц у свом роману „Очи таме“ (The Eyes of Darkness ) из 1981. године назвао вирус убицу „Вухан-400“ и тачно предвидио име и мјесто настанка новог вируса.

vuhan.jpg (241 KB)

Радња књиге „Очи таме“ се бави судбином ожалошћене мајке која истражује тајанствене околности под којима је страдао њен син. Оно што је привукло највише пажње је чињеница да је Кунц необични вирус убицу назвао „Вухан-400“ што је јасна асоцијација на кинески град Вухан из кога је кренула зараза новим коронавирусом.

У цитираном пасусу, један од ликова расправља о биолошком рату и назива вирус „савршеним оружјем“

„Кинески научник... који је емигрирао у Сједињене Државе, донио је диск са подацима о новом кинеском најважнијем и најсмртоноснијем биолошком оружју. Назвали су га 'Вухан-400' јер је развијен у њиховим лабораторијама недалеко од града Вухана. 'Вухан-400' је савршено оружје“, каже поменути лик.

Одјељак који је уочио Ник Хинтон, постао је хит на друштвеним мрежама и покренуо је нови талас бизарних теорија завјере о поријеклу коронавируса.

Неки корисници Твитера тврде да је прича језива, док други тврде да је то потпуна случајност.

Дин Кунц иначе веома плодан амерички писац чији романи спадају у жанр трилера и често садрже елементе хорора, фантазије, научне фантастике, мистерије и сатире, још увијек се није огласио поводом овог открића.