146651.jpg (227 KB)

Посљедице пандемије вируса корона на сектор винарства, пренијеле су се из прошле у ову годину. С половичном продајом прошлогодишњих залиха, и симболичним количинама које су успјели да пласирају за пет овогодишњих мјесеци, херцеговачким винарима не обећавају ништа добро. Многи већ сада страхују да нови род грожђа неће моћи да прераде.

- Све је пуно, нема продаје као што је било, и немамо простора у подрумима - каже Младен Анђушић, винар и виноградар,  који је овом реченицом описао трентуно стање на тржишту вина.

Излаз за винаре - угоститељски објекти и трговачки ланци су због пандемије вируса корона, у највећем дијелу имали затворена врата за домаћа вина. Анђушић каже да ће зато морати купити нове танкове и затражити кредитну помоћ.

Винари у шали кажу да је, упркос изузетном квалитету грожђа и вина из претходне двије године, окус горак.

- Ова година је неизвјесна јер очекујемо прилив страних вина на наше тржиште. Не знам шта ће се догодити са винским сектором ове године - истиче винар Стево Бојанић из насеља Придворци код Требиња.

Највећи дио продатог вина завршио је код домаћих купаца. У извозу га је било у ограниченим количинама.

Исту судбину великих дијеле и мали винари. Прошлогодишњег вина продато је око педесет одсто, а овогодишњег свега десет одсто. Није извјесно како ће бити дочекана нова сезона. Сезонски радови у виноградима увелико трају. Винарима је остало мање од стотину дана до нове бербе, а наплата прошлогодишњег рода забрињава.

Драган Анђелић, предсједник удружења винара и виноградара “Винос”, Требиње, се нада да ће у овој години, као неопходност за Српску и БиХ, бити завршен закон о вину који је у фази израде. Он истиче да су све сусједне земље одавно заштитиле свој сектор виноградарства и винарства.

- Закон је једноставно предуслов, без кога нема перспективе и значајнм дијелом би спасило виноградарство - додаје Анђелић.

Поред свих недаћа, тврде винари, најтежа одлука би била да пласирају вина по вишеструко нижим, дампинг цијенама, без заштите домаћих институција.