toksini.JPG (150 KB)

Представом „Токсини“, у извођењу глумаца Сенада Милановића и Жељка Милошевића, вечерас је у Требињу почео 14. интердисциплинарни фест „Дани малих ствари“.

Комад савременог пољског аутора Кжиштофа Бижоа режирао је доајен српског позоришног стваралаштва Иван Томашевић.

Представа је рађена у копродукцији Културне сцене „Мале ствари“ из Требиња, Народног позоришта Републике Српске, Градског позоришта Требиње и Театра ФЕДРА Бугојно.

toksini-2.JPG (130 KB)

Драма у пет различитих прича - са снажним црнохуморним, драмских и трагичким акцентом – свједочанство је о нашој „токсичној“ стварности, у којем изопаченост постаје стандард а људи бивају лишени осјећаја за добро, љубав, емпатију, пожртвовање, за лијепо и морално.

Након низа гостовања у земљама региона, представа је поново пред требињском публиком, гдје је премијера била у априлу ове године.

Директор фестивала Жељко Милошевић за Радио Требиње каже да једини професионални фестивал у овом дијелу Српске, са скоро деценијом и по традиције, заслужује да има своје мјесто под сунцем, те да упркос умору од борбе са вјетрењачама фестивал опстаје захваљујући ентузијазму који већ граничи са лудилом.

„Чиста образа можемо да се осврнемо иза себе и пуних уста да кажемо – да су много великих ствари 'Мале ствари' урадиле за овај град и Херцеговину. Поносни смо на сјајне представе из региона које смо доводили у наш град и на изузетне умјетнике који су наступали на нашим даскама“, казао је Милошевић.

Он је казао да ће овогодишња смотра професионалних представа малих форми региона љубитељима театра понудити четири позоришна остварења, подсјетивши да је практично ријеч о наставку 14. Дана малих ствари, које су почеле почетком јуна, када је одржан вишедневни уводни програм феста.

Сутра вече, на сцени Културног центра биће изведено остварење „Ај, Кармела“, дипломска представа младих глумаца - нашег суграђанина Јована Јовановића и Мионе Марковић са Факултета драмских уметности Београд.

aj-karmela.jpg (81 KB)  

Претпосљедњег дана фестивала, у петак, 8. новембра на програму је комедија „Таксиметар“, Театра Зеница. Фестивал, у суботу, 9. новембра затвара позоришна представа „Искушење“, Сцене Маска из Шапца.

Све представе почињу у 20 часова.