192132.jpg (108 KB)

Најмање 46 људи погинуло је када се запалио аутобус сјеверномакедонских таблица на аутопуту у западној Бугарској, саопштили су званичници у Софији.

Начелник Одјељења за безбједност бугарског Министарства унутрашњих послова, Николај Николов, изјавио је за националну телевизију да је седам особа са опекотинама пребачено колима хитне помоћи у болницу „Пирогов“ у Софији. Најмлађи пацијент има 15 година.

„Најмање 45 људи је изгубило живот када се аутобус преврнуо и запалио, или се запалио па се преврнуо“, изјавио је Николов, преноси Ројтерс.

Министарство је касније прецизирало да је погинуло 46 особа и да су се у аутобусу налазила 53 путника.

Већина жртава је из Сјеверне Македоније, саопштио је званичник амбасаде Сјеверне Македоније у Софији.

Сјеверномакедонска агенција МИА пренијела је да је међу погинулима и 12 малољетних лица, од којих су двојица били браћа близанци.

Као могуће узроке несреће аутобуса са сјеверномакедонским таблицама у Бугарској, директор бугарске полиције Борислав Сарафов навео је „грешку“ возача или за сада неутврђену техничку неисправност возила.

Бугарски министар унутрашњих послова Бојко Рашков рекао да је заштитна ограда аутопута пробијена и да је пожар у аутобусу можда избио као посљедица контакта возила са оградом, преноси агенција МИА.

Несрећу је преживјело седморо путника, који су збринути у болници у Софији и сада су у стабилном стању, изјавио је један званичник службе хитне помоћи.

Министар Рашков је у међувремену изјавио да је установљено да су тијела свих погинулих имала тешке опекотине, пренио је Би-Би-Си.

192135.jpg (77 KB)

Прве информације говоре да у аутобусу није било бугарских држављана.

Из Скопља је стигла потврда да се премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев упутио у Бугарску и да су са њим кренули министар здравства Венко Филипче и министар спољних послова Бујар Османи.

Заев је потврдио да су се ка Бугарској упутили и припадници сјеверномакедонских надлежних служби, а бугарска БТА је јавила да су и бугарски предсједник Румен Радев и премијер Стефан Јанев на мјесту трагичне несреће.

Јанев је потврдио новинарима да је истрага у току и упутио је изразе саучешћа породицама настрадалих.

„Догодила се страшна трагедија, немам ништа добро да кажем. Оставимо истражне органе да обаве свој посао“, поручио је Јанев.

Аутобус, који се враћао из Истанбула, синоћ око 9 сати прешао је границу на прелазу Капетан Андрејево, а бугарски медији су пренијели да се несрећа догодила јутрос око 3 сата на аутопуту Софија-Благојевград, код мјеста Боснек, на 31. километру од Софије.

На овом дијелу аутопута догодила се тешка саобраћајна несрећа 1996. године у којој је погинуло 16 људи.