Демократски конгресмен из Тексаса Ал Грин поднио је Конгресу захтјев за гласање о резолуцији о опозиву предсједника САД Доналда Трампа.

Повод су Трампове увреде на рачун неколико демократских конгресменки имигрантског поријекла.

Међутим, демократска предсједница Представничког дома Конгреса Ненси Пелоси изјавила је да ће тај захтјев бити обустављен.

Грин је у захтјеву навео да је Трамп изнио "расистичке увреде" на рачун обојених представница демократа у Конгресу, као и да Трамп није способан да буде предсједник, пренио је АП.

Пелоси и други демократски лидери, међутим, сматрају да би гласање о таквој резолуцији било непотребно, опасно и раздируће у иначе "рањивом" Конгресу. Она је навела да ће одбор демократа у Конгресу обуставити Гринову резолуцију.

- Одмах ћемо се тога ослободити - рекла је Пелоси новинарима.

Трамп је у више наврата током претходних дана износио увреде на рачун конгресменки, називајући их, између осталог, изазивачима нереда рођеним у иностранству и поручујући им да би требало да се врате у опустошена и осиромашена мјеста из којих су дошле.

Трампове опаске су у јавности наишле на оштре осуде за расизам и ксенофобију. И сама Ненси Пелоси је у једном тренутку изјавила да предсједник хоће да "Америку поново учини бијелом". Такође, у више наврата је оштро критиковала Трампа, с којим је улазила у сукоб, што путем друштвених мрежа, што путем медија. Пелоси иначе важи за "љутог непријатеља" америчког предсједника.

Б92