Традиционални ауто-рели "Kозара-Сутјеска", који је ове године окупио 110 учесника, након три дана такмичења широм Српске завршен је на Тјентишту - побједом возача из Требиња и Прњавора.

Srn2021-7-18_172793_2.jpg (211 KB)

Претходна два дана одржана су такмичења на Kозари и у Источном Сарајеву, а након данашњег завршног испита спретности у Долини хероја на Тјентишту, у генералном пласману у екипној конкуренцији славили су чланови Ауто-мото картинг клуба /АМKK/ "Леотар" из Требиња у групи "спринт", док су возачи из Ауто-мото друштва /АМД/ "Прњавор" били најбољи у нешто споријој групи "турист".

У појединачној конкуренцији дугогодишњи шампион "Сутјеске" Вучко Башић из АМД "Херцеговина" из Требиња и ове године је био највјештији и најбржи у генералном пласману у групи "спринт", а у групи "турист" бољи од осталих био је његов клупски колега Мишо Миљанић.

Kао и сваке године, осим брзине и спретности, бодовало се и поштовање саобраћајних прописа током оцјенске вожње, као и теоријско знање које је провјеравано саобраћајним тестовима.

Srn2021-7-18_172793_0.jpg (201 KB)

"Било је сјајно. Ове године имали смо скуп у Источном Сарајеву, то је било централно мјесто гдје смо се скупили ми са истока и возачи са запада, а одатле смо кренули, возили слалом, испит спретности и тачности, радили теорију о познавању прописа, све смо сажели. Млађим возачима порука да се морају понашати у складу са прописима, како налаже полиција и стање на путевима, јер све мимо тога није добро", рекао је Башић.

У женској конкуренцији побиједила је Сања Томић из Источног Сарајева, док је најспретнији возач, односно најбољи у испитима спретности био Игор Милутиновић из АМKK "Леотар".

Награђен је и најстарији учесник релија седамдесеттрогодишњи Ненад Бабић из Лакташа.

Srn2021-7-18_172793_1(1).jpg (193 KB)

Генерални секретар Ауто-мото савеза Републике Српске Ранко Бабић подсјетио је да је ово 20 послијератни рели, који баштини традицију некадашњег релија из времена бивше Југославије.

"Проширили смо рели, повезали два национална парка и између тога тражимо неку од битних туристичких дестинација које промовишемо, тако да рели има туристички, превентивно-образовни и културно-историјски карактер. Ове године укључили смо и СУБНОР, пошто је 80 година од почетка борбе против фашизма на овим просторима", навео је Бабић.

Он је нагласио да је најважнија порука Релија "Kозара-Сутјеска" да треба поштовати саобраћајне прописе, а да спортски возачи управо на оваквим догађајима имају прилику да на безбједан начин покажу спретност и брзину.