naslovna  teleskop ТРЕБИЊЕ │ Требињско астрономско удружење и Гимназија „Јован Дучић“ вечерас су на базену у Бреговима организовали телескопско посматрање блиског сусрета најсјајнијих планета Венере и Јупитера.

Стотињак љубитеља астрономије, углавном младих из нашег града према ријечима Мира Илића, предсједникa Астрономског удружења из Требиња имали су прилику погледати кроз телескоп ову ријетку небеску појаву.

„На западном небу планете Венера и Јупитер су били у коњукцији, привидном блиском сусрету у сазвијежђу Лава, близу његове најсјајније звијезде Регулуса. Размак између двије сјајне планете био је само 20 угаоних минута или двије трећине видљивог пречника Мјесеца. Посматрање мањим телескопом планете изгледало је као веома сјајна двојна звијезда. Сјај блиставе Венера је -4,6 магнитуде, а Јупитера -1,8 магнитуде. У стварности Јупитер је 12 пута већи од Венере али и 12 пута удаљенији“, истакао је Илић и додао да су вечерас грађани могли и да виде скоро пун Мјесец који се појавио на источном небу.
Д.М.