Хладни зимски дани већ су се увукли у наш град, што су марљиви Требињци спремно дочекали опремивши оставе и подруме својих домаћинстава најбољим огријевом.

Иако је у порасту број суграђана који топлину и угоднију атмосферу дома обезбјеђује помоћу клима уређаја или пелета, и ове сезоне дим из оџака имаће најдоминантнију улогу.

 grijanje-1.jpg (56 KB)

Породица Михајла Јањића дужи низ година уназад мраз из своје куће тјера ложењем дрва, а да би обезбиједили сталну топлину свог домаћинства за једну сезону потребно им је дванаест метара кубних овог огријева.

- Дрва набављамо куповином из села Жудојевићи, код Билеће. Преферирам наручивање неисцијепаних, тако да ми цијепање буде занимација у слободно вријеме – рекао је Јањић.

Kако нам је навео најстаријим начином гријања веома је задовољан, те га сматра једним од најисплативијих, јер иако цијена једног метра кубног износи 80 KМ, топлина њиховог кутка загарантована је током читаве године.

Поред дрва, код наших суграђана популарност не опада ни такође старом и ништа мање ефикасном начину гријања помоћу угља.

Породица Јова Миша, већ петнаест година уз систем централног гријања угодну атмосферу свог домаћинства обезбјеђује комбинацијом ове двије врсте огријева.

Kако нам је навео, набавивши шест тона угља и десет метара дрва, страха од зимских минуса код њих неће бити ни ове сезоне.

- Угаљ купујемо у Миљевини, јер се показао много квалитетнијем од гатачког. Цијена једне тоне износи од 130 до 150 KМ, а уколико се купује љети тај износ биће много јефтинији, те се може наћи по цијени од 110 KМ – истакао је Миш.

С обзиром да је цијепање, слагање, те скоро свакодневно уношење дрва и угља из складишта до стана веома мукотрпан посао који није погодан за све особе у сталном је порасту број суграђана који прибјегавају такозваним „господским“ енергентима.

Дом породице Kуљић и ову зиму ће прегурати најједноставнијим начином гријања, помоћу све популарнијег клима уређаја.

Kако нам је истакла Здравка Kуљић, овом начину обезбјеђења топлоте прибјегавају последњих пет година, а о његовом мијењању нису размишљали јер се показао као најефикаснији.

- Стан смо раније гријали помоћу дрва, међутим од када су предрасуде да је гријање на електричну енергију скуп избор пале у воду, одлучили смо да се и ми окушамо у томе. То се показало као одлична идеја, јер захваљујући клима уређају трошкови струје знатно су се смањили, а и сам процес загријавања је много једноставнији. Разлике у рачунима за елетричну енергију у љетном и зимском периоду има, али нису претјерано велике, на примјер јулски рачун износио нам је 60 KМ, док је јануарски прошле године био око 120 KМ – казала је Kуљићева.

Навела је да клима уређајем није могуће обезбиједити топлину цијелог стана, али у просторијама у којима се налази, што подразумијева дневни боравак и кухињу, овај енергент свој посао одлично одради.

- Разлог зашто већина не прибјегава кориштењу овог извора топлотне енергије видим у томе што су људи свјесни како гријање на струју има доста везе са изолацијом, те се није свима показало као најбољи избор – додала је Kуљићева.

Висока енергетска искористивост, ниска цијена и једноставност кориштења наводе све већи број Требињаца да се од ниских зимских температура заштите пећима и каминима на пелет.

Према ријечима Рада Антеља, прије десетак година када је међу првима у граду почео је да примјењује овај систем заштите од хладоће чинило се да је пронашао идеално рјешење. Међутим, како је навео недостаци овог огријева накнадно су почели да се испољавају.

- Једна тона пелета на почетку је изосила 200 KМ, што је привукло велики број суграђана. Али, сразмјерно томе већа потражња значила је и подизање цијене, тако да се сада цијена једне тоне креће од 320 до 400 KМ. С обзиром да овај начин гријања подразумијева електронику, на све то требамо додати и трошкове струје који износе око 120 KМ. Према томе грађанину са просјечном платом ово ће представљати већи удар на кућни буџет – казао је Антељ.

Осим тога, како нам је истакао Антељ, корисници овог начина гријања суочени су са проблемима набавке, јер је пелет доступан у крајевима који су сјеверније од нас. Упозорио је и  да се треба водити рачуна о његовом квалитету, јер се у складу са стандардима тржишта прва класа углавном извози у западно европске земље, попут Аустрије и Италије.

- Поучени искуством од претходних година, ове сезоне снабдијели смо се са четири тоне пелета из Фоче. Уколико нам зафали, ова врста огријева доступна је и у супермаркетима, гдје се могу купити вреће од 15 кг, које коштају  шест KМ – истакао је Антељ.

Упркос набројаним недостацима, додао је да овај огријев има много више предности у односу на остале врсте гријања, те уколико се одлучите за гријање помоћу овог енергента избјећи ћете цијепање дрва, чишћење угља, а у односу на клима уређаје обезбједићете топлину читаве куће.

Прогнозери најављују МИРНУ ЗИМУ

Према подацима интернет странице која објављује временску прогнозу за цијели свијет AccuWeather на нашем географском простору ове године преовладаваће прилично „мирна“ зима.

- Ова регија имаће дуге, сушне периоде, а онда ће једна седмица донијети олује, те поново сув период од двије или три седмице – написано је на AccuWeather.

Према томе, ако је вјеровати подацима ове странице, Требињцима можда остане и неискориштеног огријева за наредну зиму.

 СКЛАДИШТА ПУНА, дрва неће фалити

Kако нам је навео Требињац који се бави брањем дрва, потражња дрва није опала ни ове сезоне.

- Цијена једног метра кубног неизрезаног дрвета износи 80 KМ, док су изрезана дрва мало скупља и коштају 120 KМ. Без обзира за коју опцију се купци одлуче, око трошкова превоза неће требати да се брину – истакао је у изјави.

grijanje-2.jpg (106 KB)

Према његовим ријечима, марљиви радници складишта су већ попунили већим количинама овог огријева, те купци на испоруку неће дуго чекати.

- Имамо довољно залиха, а доставу би једино могле отежати кише и лоше временске прилике – додао је у изјави.