anketa TREBINJE l Informativni portal „Trebinje danas“ reagovao je danas na tvrdnje iz saopštenje političkog subjekta - da je anketa za posjetioce sajta na pitanje „Ko će biti predsjednik RS?“ bila predmet manipulacije i namiještanja, ocijenivši ove optužbe „paušalnim i neutemeljenim“, te pokušajem da se uređivačka politika portala „predstavi kao rad za jednu stranu“.
„Trebinje danas“ u saopštenju pita one koji sumnjaju u regularnost ankete „zašto su iz konteksta i sredine izvukli samo podatke koji su u tom trenutku odgovarali njihovoj političkoj opciji i krenuli od cifre od 514 glasova“.
Trebali ste krenuti od samog početka ankete i reći ko je i sa koliko procenata do 514 glasova bio u vodstvu, a to dokazuje i naš post na Fejsbuku“.
U saopštenju portala dodaje se da je nakon objave vođstva jednog kandidata primijećeno „prisustvo određenog broja botova koji su pokušavali da na nelegitiman način dodaju glasove za kandidata koji je u tom trenutku bio u zaostatku“ , a na način da omogući korisniku da sa jednog računara više puta glasa.
Na primjedbu - da se rezultat glasanja drastično promijenio za svega šest minuta kada su glasala 173 posjetioca, u saopštenju portala pojašnjeno je da „posjeta nije ravnomjerno raspoređena po satima, zbog čega nema ničeg neobičnog što je za kratko vrijeme glasalo stotinjak ljudi“. „Svi naši podaci su lako provjerljivi i rado ćemo ih podijeliti sa svima koji su zainteresovani da ih vide“, poručuje „Trebinje danas“, a optužbe za manipulaciju ocjenjuje „pokušajem uticaja na uređivačku nezavisnost i institucionalnu autonomiju portala“.