ТРЕБИЊЕ │ У Требињу ће у овој години бити изграђене три нове модерне улице, двије у Засад пољу и једна у индустријској зони „Волујац“, за шта је из буџета Града Требиња извојено више од милион марака.

Изградња ових улица је од стратешке важности за град Требиње и представља наставак инвестиционог циклуса који је започет прошле године.

Најприје ће се градити улице у Засад пољу које су започете са двије стране тржног центра „Бинго“, дакле једна између овог тржног центра и будућег Ватрогасног дома, а друга између „Бинга“ и улице „Степе Степановића“.

Марко Рикало, начелник Одјељења за просторно уређење Града Требиња, за Радио Требиње истиче да су ове двије улице од стратешког значаја за град, а изградњом треће биће оживљена индустријска зона „Волујац“.

Напоменуо бих да се први пут након низа година раде потпуно нове велике улице, заиста захтјевне, јер је на подручју Засад поља продат велики број парцела за потребе стамбене и друге изградње и град инфраструктурно мора да опреми то земљиште. Тако да смо се одлучили да у овој години, оквирним споразумом, сва средства уложимо у ове три улице, стратешки важне на град. Приоритетна је улица 'Нова', која ће ићи између Ватрогасног дома и тржног центра, због почетка градње зграда за младе брачне парове и избјегла и расељена лица, а имамо и најаве од инвеститора који жели ту да гради хотел. До љета би требало да буду изграђене обје улице, ако временски услови буду дозвољавали и све буде текло предвиђеном динамиком“, појашњава Рикало.

Изградњом ових улица, Требиње ће добити нормалну саобраћајницу којом ће се из улице „Мајора Милана Тепића“ долазити до насеља „Луч“, чиме ће инвеститорима на овом подручју, бити омогућено, уз адекватну путну и комуналну инфраструктуру, да завршавају своје објекте.

„Оборинска канализација у једној улици је завршена прошле године, а у улици 'Новој' радови су у току. Имаћемо потпуно саниране модерне улице, ради се о пуном профилу од 18 метара, са пјешачком и бициклистичком стазом и зеленом површином, све оно што једну улицу чини комплетном“, наводи Марко Рикало.

Улица кроз индустријску зону „Волујац“ градиће се након завршетка претходне двије с циљем оживљавања овог приградског дијела Требиња.

„Одлучили смо, поред субвенција које смо дали за отварање фабрика, попусте на ренти и трошковима уређења градског грађевинског земљишта у склопу те зоне, да урадимо и инфраструктуру, односно да продужимо постојећу улицу и опремимо је у одређеном дијелу, да би могли испарцелисати земљиште са страна и продати га, те да оживимо тај дио који је јако битан за развој града“, каже Марко Рикало за Радио Требиње.

Осим градње ових улица, при крају су радови на новом Ватрогасном дому, у току је реконструкција Градског парка, поплочавање дијела Старог града, а у наредним мјесецима биће покренуто на десетине великих инвестиција у градским и приградским зонама.

Д.Р.