viber_image_2023-01-23_14-27-35-484.jpg (318 KB)

Требиње је сада богатије за наткривени паркинг за бицикла који ће грађанима и туристима омогућити да безбиједно смјесте своја бицикла. Поред наткривеног паркинга, који се налази испред Дома ученика, на 10 локација у граду постављени су и сталци за паркирање бицикала, и то испред разних туристичких објеката - хотела, ресторана, винарија и излетишта.

Развојна агенција Града Требиња, у сарадњи са пројектним партнерима - Подручном привредном комором Требиње и Туристичком организацијом Требиња на овај начин наставља реализацију активности у оквиру пројекта „ReTRail“ који суфинансира Европска унија и Савезна Република Њемачка у оквиру свеобухватног „EU4BusinessRecovery“ пројекта.

Наткривени паркинг ће ускоро постати и локација за изнајмљивање бицикала, јер се у оквиру „ReTRail“ пројекта планира набавка истих. Нова бицикла ће бити доступна како грађанима Требиња, тако и посјетиоцима и туристима, а допуниће туристичку понуду града Требиња.

Увођење нових туристичких производа у области активног туризма, искориштавање локалних потенцијала и подстицање механизама за управљање дестинацијом, главни су циљеви пројекта. Пројектне активности би истовремено требале допринијети опоравку капацитета туристичких оператера са овог подручја погођених пандемијом КОВИД-19, те унаприједити њихову туристичку понуду.

Kроз пројекат је планирано унапређење туристичких садржаја у Требињу кроз уређење бициклистичких стаза, постављање одговарајуће сигнализације и набавку опреме. Такође, планирано је и јачање капацитета локалних оператера повезаних са туризмом, нарочито у сегменту активног туризма и туризма на отвореном, те израда дигиталне платформе за промоцију активног туризма и онлајн резервације тура.

„EU4BusinessRecovery“ је пројекат Европске уније који пружа подршку БиХ у ублажавању економских посљедица изазваних пандемијом КОВИД-19. Вриједан је 13,7 милиона еура, а заједнички га финансирају Европска унија (13 милиона) и Савезна Република Њемачка (700 хиљада). Имплементирају га ГИЗ, ИЛО и УНДП. Више на детаља можете прочитати на линку: https://www.eu4business.ba/