У насељу Растоци данас је завршена саобраћајница између два моста у дужини од 450 метара, од мостића преко придворачког крака до моста главне саобраћајнице, у оквиру пројекта уређења Ћатовића крака, који финансира предузеће „Хидроелектране на Требишњици“.

IMG_5961.JPG (209 KB)

Према ријечима директора ХЕТ-а Гордана Мишељића вриједност радова је 160.000 КМ, а вриједност цијелокупног пројекта уређења Ћатовића крака је 2,15 милиона КМ без ПДВ-а.

„Уређена је шеталишна стаза, оборинска вода, фекална канализација и дио расвјете. Урађен је парапетни зид, па становништво овог дијела Требиња неће више имати проблем са великим водама. Урађен је један мостић који спаја ово острвце које се налази у ријеци Требишњици са овом саобраћајницом“, рекао је Мишељић.

Он је додао да овај пројекат има велики значај.

„Повећавамо пропусну моћ ријеке Требишњице, неких 60 кубних метара воде у секунди и добијамо једну савремену шеталишну стазу. Цјелокупан пројекат уређења Ћатовића крака биће завршен у наредних мјесец дана. Остало је да извођач радова угради хидромашинску опрему која је већ наручена, затварач који ће регулисати количину воде која улази у крак и да зазелени површине са десне низводне стране крака“, навео је Мишељић.

IMG_5973.JPG (208 KB)

Градоначелник Мирко Ћурић рекао је да је ово врло важан пројекат за град, те да овај дио Требиња добија сасвим нови изглед.

„Инвестиција је заиста значајна и за ХЕТ, али и цијели град, јер добијамо прелијепу шеталишну стазу, али и атрактивну локацију за градњу у центру града, погодну и за спортско-рекреативни и туристички комплекс“, истакао је Ћурић.

Мјештани Бранислав Рајковић и Михајло Ђурица кажу да су се овим пројектом ријешили мука са високим водостајем и прашином, те сталног страха због поплава.

"Од данас живимо у најљепшој улици у Требињу, са најљепшим шеталиштем. Велика захвалност граду Требињу, Хет-у, Електропривреди и Херцеговина путевима који су подржали овај пројекат“, навео је Рајковић.

„Нашим мукама са прашином и поплавама је крај. Ово уређење није само значајно за нашу улицу, већ и за цијело Требиње", рекао је Ђурица.

IMG_5976.JPG (167 KB)