IMG_20220813_190159.jpg (287 KB)

Требиње ће наредне године бити партнер града Чачка, који је изабран за прву националну пријестолницу културе Србије за 2023. годину.

Планирана је свеобухватна културна сарадња, која је већ раније значајно успостављена, а посебно ће у Чачку бити представљене требињске културне манифестације и пројекти из области културе, рекао је градоначелник Мирко Ћирић, након састанка са делегацијом Града Чачка, коју је предводио Мирослав Петковић, помоћник градоначелника Чачка.

„Ми ћемо се испред Републике Српске представити у Чачку и посебно су нам битни заједнички пројекти које ћемо реализовати у наредном периоду, а на обострану корист оба града“, рекао је Ћурић.

Мирослав Петковић, помоћник градоначелника Чачка истакао је да је избор овог града за прву националну пријестолницу културе само почетак програма, чији се наставак планира у наредним годинама и нагласио да ће планиране програмске активности у оквиру програма „Престоница културе Србије“ бити веома атрактивне и допринијеће развоју културне понуде и квалитету културног живота града Чачка и привлачењу публике из читаве Србије и региона.

„Чачак има шта да понуди, а нова културна понуда града, утемељена на специфичном културном идентитету моравичког краја, заснована је на реалним иницијативама и постојећим програмима, иновативним рјешењима и биће нам драго да све то подијелимо са Требињем“, истакао је Петковић.

Састанку у градској управи Требиња присуствовала је и Сарита Вујковић, директор Музеја савремене умјетностиСрпске, која је нагласила да че у оквиру  програма „Престоница културе Србије“ институције културе из Требиња имати прилику да сарађују са бројним инстуцијама, које ће се представити у Чачку, те да ће то бити прилика да се Град Требиње и РС представе на један нови и посебан начин.