У Требињу је вечерас отворена 16. Конференција породичне медицине, чија је овогодишња тема „Породична медицина - брига о здрављу у цијелој заједници“.

IMG_0659.JPG (173 KB)

Дводневни стручни скуп у организацији Удружења доктора породичне медицине Републике Српске, са међународним учешћем, трећи пут се одржава у Требињу, а све са циљем размјене знања и повећања компентенција медицинских радника у овој области здравства.  

Предсједник струковног удружења Драшко Kупрешак рекао је новинарима прије отварања скупа да су тематски жељели да поруче да породична медицина има ширину, не само клиничку него и друштвену - да се не брине само о болестима, већ човјеком у цјелини.

Kупрешак је додао да је пандемија вируса корона отежала функционисање домова здравља и примарне здравствене заштите, те сматра да је породична медицина као стуб у систему - одговорила на пандемију.

IMG_0660.JPG (158 KB)

„Готово 40 до 50 одсто ресурса за примарне здравствене заштите упрегнуто је у борбу против ковида што имамо за посљедицу да је рад у свакодневници смањеног интезитета“, рекао је Kупрешак.

Он је поручио да је вакцинација основа борбе против против вируса корона, али и изразио разочарење процентом вакцинисаних.

„Тренутно имамо на располагању огромне ресурсе по питању вакцина у свим домовима здравља, али није адекватан одговор грађана. Што се прије вакцинишемо - ријешићемо и проблем пандемије“, казао је Купрешак.

Начелник Одјељења породичне медицине Дома здравља Требиње Татјана Бошњак рекла је новинарима да је око 50 одсто становништва у Требињу вакцинисано против вируса корона.

Она је додала да је у пандемији употребљена у цјелости служба породичне медицине и хигијенско-епидемиолошка служба.

„Пандемија вируса корона створила је проблем са другим болестима, јер људи рјеђе долазе љекару, трпе одређене проблеме - а болест не стоји, она се развија. С друге стране, огромну енергију нама на примарном нивоу одузимају пацијенти са респираторним симптомима“, рекла је Бошњак.