pijetao

ТРЕБИЊЕ │ Пијетао Ранка и Зоре Бољановић из требињског насеља Хрупјела није само вјесник сваког новог јутра, већ он, вјеровали или не – носи јаја.

Овај већ поодрасли „мужјак“ прије два мјесеца направио је своје гнијездо у кокошињцу Бољановића, гдје је снио већ десетак јаја. На почетку, кажу Бољановићи, ништа није било чудно.

Порасла му је кријеста, брзо је напредовао, али остао је без главног обиљежја – раскошног репа, који је знатно мањи него код нормалног пијевца. Направио сам мала гнијезда за десетак кокоши, гдје оне редовно носе јаја, али гнијездо за пијевца нисам планирао, па је он то сам направио“, кроз осмјех каже газда Ранко.

boljanovici

Није ни сумњао да ће послије, како каже, „мучења“ које траје и до сат времена наћи јаје у пијетловом гнијезду. „Он свако јутро кукуриче, као сваки нормалан пијетао гања кокоши - додуше, мање него што би требао - и на крају снесе јаје“.

Збуњени власници на почетку никоме нису причали да „глава“ њиховог кокошињца носи јаја.

„Постао је енигма за све нас, па смо због овог несвакидашњег случаја контактирали и стручњаке. Тражили смо мишљење од  ветеринара и љекара, јер овакав случај до сада нисмо имали, нити смо чули да је негдје био. Добили смо одговор да двополност у животињском свијету није непозната, али је ријетка“, додају Бољановићи. jaja1

Свако јаје овог хрупјелског пијетла је уникатно - неправилног облика и различите величине и боје.

„Његово јаје нема жуманце. Покушали смо да га скувамо, али безуспјешно. Има само бјеланце, које послије било какве обраде остане у течном стању“, напомињу Ранко и Зора Бољановић.

„Јако смо задовољни јер је свестран и посебан. Два у једном“, закључују задивљени власници, који су своме пијетлу обећали дуг живот у кокошињцу. pijetao2

Миленко Игњатић