2 naslovna TREBINJE | Svečanom litijom i prazničnim bogosluženjem u Trebinju je večeras proslavljena Vrbica ili Lazareva subota, uoči sutrašnjeg praznika Ulaska Hristovog u Jerusalim i u spomen na vaskrsenje Lazarevo, posljednje Hristovo čudo pred Nedjelju stradanja, smrt i Vaskrsenje.

vrb

Litija sa više od hiljadu vjernika, među kojima je bio i veliki broj najmlađih Trebinjaca, po tradiciji krenula je od crkve Svetoga Jovana u Policama, preko Kamenog mosta i Dučićeve ulice do sabornog hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg, u čijoj su porti, uoči prazničnog večernjeg, osveštani mladi vrbovi lastari i podijeljeni vjernicima.

Čestitajući praznik, starješina sabornog hrama Mladen Žulović podsjetio je na jevanđeoski događaj ulaska Hristovog u Jerusalim „kada su djeca brala palmine grančice, prostirala ih pred Hrista i kličući dočekivala ga kao Cara“.
Pozivam vas da i vi svih ovih dana koji predstoje dođete na bogosluženja - da svi zajedno budemo učesnici u ovome hodu Hristovom od Jerusalima, preko krsta, do slavnog vaskrsenja Njegovog“, rekao je Žulović.

Proslavu Vrbice, koja je po tradiciji praznik djece, i ove godine posebno su uljepšali trebinjski mališani, svečano odjeveni i sa vijencima od cvijeća i vrbinog pruća.

Lazareva subota ili Vrbica se slavi na subotu uoči praznika Cvijeti, koji je uvijek u šestu nedjelju Časnog posta. Grane mlade vrbe simbolizuju palmine grane kojima su hrišćani pozdravljali Spasitelja na ulasku u Jerusalim, a osveštane prutiće vrbe vjernici nose kućama jer ih smatraju čuvarima od bolesti i drugih zala.

Sutra će, na praznik Ulaska Isusa Hrista u Jerusalim - Cvijeti, u Sabornom hramu biti služena sveta liturgija od 9 časova.

R.S.