20200805_155159.jpg (266 KB)

Родбина, колеге и пријатељи опростили су се данас од Недјељка Марић истакнутог новинара публицисте и дугогодишњег уредника листа Глас Требиња, које је  преминуо је јуче у 70. години.

У опроштајној бесједи градоначелник Требиња Мирко Ћурић је истакао је да је Неђо Марић скоро све своје овоземаљске дане поклонио Требињу, најприје као новинар, а касније као главни и одговорни уредник „Гласа Требиња“.

„Уз то, био је активан у многим градским и друштвеним организацијама. Био је у више сазива члан Савјета за културу општине Требиње, члан Савјета Дучићевих вечери поезије, члан жирија за додјелу Дучићеве награде, члан Савјета Фестивала драмских аматера Југославије, члан и суоснивач фото-кино клуба у Требињу. Двије године, од 1987. до 1989. године, био је члан Извршног одбора Скупштине општине Требиње. До последњег дана био је члан Савјета Требињског културног љета, члан Управног одбора Kултурног центра и члан Градског савјета. Све ове функције које набројах налазиле су њега, а не он њих. Свугдје је давао себе без остатка. Гдје год је долазио, доносио је креативност, енергију и знање, али и пријатељство, а нама сигурност да ћемо и најтежи посао, на најбољи начин, обавити“, рекао је градоначелник Ћурић.

Манојло Ћук, директор Центра за информисање и образовање, установе у којој је Неђо Марић провео читав свој радни вијек,  казао је да је он био  човјек који никад у јавност није излазио без ваљаних података и чистих аргумената, нити олако изнио било шта о другим људима и појавама. Писао је увијек добронамјерно, водећи рачуна да истини не причини штету.

„Ниједан свој текст није радио “вестернски”, ни у рату који поменух, већ увијек са фином мјером и пажњом према онима о којима је или о чему је писао. Припадао је генерацији која полако одлази са радне сцене, генерацији која, како би он рекао, није била честитија и поштенија од младих људи данас, али тврдио је, тада је више цијењено знање, а и обичајно право је било другачије“, нагласио је Ћук.

Опраштајући се од дугогодишњег колеге и пријатеља, Ђорђе Вучинић, некадашњи директор Центра за информисање и образовање рекао је да је Недјељко Марић  био новинар највишег ранга, а заправо, он је то најмање био.

„Био је, прије свега, писац, публициста и свестрани умјетник, који је срећом, некако доспио у новинарство. Узвисио је професију у коју је дошао. Ако се за нечији живот може рећи да је био умјетничко дјело, ако је носио ведрину и љепоту која уз умјетност иде, то је могао бити само његов. Зато иза нашег Недја остаје неизбрисив траг, који ће се временом само појачавати, јер нам га оставља један ријетко племенит и талентован човјек, који је живот провео у највишим регистрима честитости, искрености и љубави према свим људима са којима је у додир долазио, рекао је Ђорђе Вучинић.

На посљедњем испраћају Недјељка Марића, истакнутог новинара публицисте и дугогодишњег уредника листа Глас Требиња  окупио се велики број родбине, пријатеља, представника политичког и јавног живота Требиња, као и многобројних колега из разних редакција и поштовалаца овог истакнутог новинара.