ТРЕБИЊЕ │ Наш град ће  у недјељу и понедјељак  прославити крсну славу града и саборног храма – Свето преображење Господње.

Прослава почиње уочи празника, 18. августа, од 16.30 часова – отварањем Сајма меда и вина на Тргу слободе, након чега ће од 18 часова у Културном центру бити отворена изложба „Звонари слободе“, изложба о животу Светог владике Николаја и научника Михаила Пупина.

Празнично вечерње у требињском саборном храму биће служено од 19 часова, а у 20.30 у Музеју Херцеговине биће отворена изложба „Милена Шотра Гаћиновић“, изложба поводом 110 година од рођења сликарке.

Ове године концерт за славу града биће и уочи празника, а на Тргу слободе, 18. августа од 21:30, Требињце и њихове госте забављаће оркестар МУП-а РС.

На најсвечанији дан у години у Требињу Света архијерејска литургија у саборном храму Светог преображења Господњег почиће у 9 часова, са празничним јутрењем сат раније.

У подне у Културном центру одржаће се свечана сједница Скупштине града. Претходно  биће приређено ломљење славног колача, након чега је планирано и полагање цвијећа на споменик браниоцима Требиње 1991-1996.

У 18.00 часова у Музеју Херцеговине биће изведена монодрама „Има једна земља“.

Након празничног вечерњег од 20 часова, свечана литија кренуће улицама града, а прослава Светог преображања завршава концертом Калиопи  на Тргу слободе,

Организатори  Преображенских свечаности су Град Требиње и Црквена општина Требиње.