bnnnnxgf.jpeg (63 KB)

Припадници требињске ЈУ “Екологија и безбедност” у насељу Придворци, у Требињу, имали су несвакидашњу акцију и то уклањања змије из фрижидера једног домаћинства. Змија је, по речима координатора за деминирање ове јавне установе, била дуга метар и по и поприлично агресивна, али је, на захтев власника куће, није убио, већ је обмотао на грабље с дугом дршком и однео до реке Требишњице, која тече у близини куће, и пустио је на обали.

Укућани немају појма како се змија уопште нашла у фрижидеру, пишу Независне.

– Ми смо запримили позив од власника куће да је змију најпре у кући приметила жена, која је мислила да је у питању кабл, а када је руком кренула да га помери схватила је да је у питању змија, јер се померила. Срећом по њу, змија је побегла под фрижидер, након чега нас је жена позвала. Kада сам је покушао истерати испод фрижидера, она се завукла у лим од фрижидера, па сам је једва некако обмотао на грабље и истерао најпре ван куће, а онда поново обмотао на дугачку дршку грабљи и некако однео до реке. Жена ме молила да је не убијем, јер постоји веровање да живе створове не ваљају убити у кући – испричао је координатор који је учествовао у овој необичној акцији.

Kаже да је и у кући и ван куће водио праву борбу са змијом, коју је одбија од куће грабљама, а она је наскакивала на њих, покушавала их гристи и упорно се враћала према кући.

Да је у Херцеговини овог лета права најезда змија, које све више на летњим врелинама траже хладовину у стамбеним објектима, потврдили су и неки херцеговачки домаћини из сеоских подручја, који змије највише проналазе у близни чатрња за воду, али и у оставама, где је пре два месеца једна ујела жену на Требињским брдима.

Доктор Саша Борјан, из Службе хитне медицинске помоћи Требиње, потврдио је да серума против уједа змија у овој служби има довољно, али упозорава све оне који бораве на отвореном, нарочито у шумским пределима и камењару, да пазе куда иду и да се чувају уједа змија, али и различитих инсеката који могу бити отровни.

Он је упозорио да се, ако до уједа дође, отров не сме исисавати, већ се само подвеже место изнад ране, а то најчешће буде на руци или нози, те да се екстремитет подигне увис, с тим да се свако мало повез попушта, а уједена особа мора мировати.