narodna-biblioteka.jpeg (101 KB)

Народна библиотека Требиње добитник је награде „Ђорђе Пејановић“, као најбоља библиотека у Републици Српској у 2021. години.

Одлуку о награди донијела је Управа Друштва библиотекара Републике Српске, а биће уручена на свечаној сједници Скупштине Друштва 10. јуна у Вишеграду.

Директор Народне библиотеке Требиње Милосава Супић Вуковић је истакла захвалност онима који су препознали знање, рад, труд, ентузијазам и кративност запослених у овој културној установи.

„За нас је свака година успјешна. У континуитету постижемо добре и запажене резултате, што нам, између осталих потврђују и библиотеке из региона које желе са нама сарадању“, навела је Супић Вуковић и додала да им је ипак најдража похвала суграђана.

Она је подсјетила да је у прошлој години учлањен рекордан број корисника, набављено више хиљада књига, да су успоставили сарадњу са највишим установама културе у Републици Српској и Србији, гдје је организована изложба „блага“ из Легата Јована Дучића, имали најпосјећеније књижевне вечери у граду, угостили око 1.000 предшколаца и основаца, те ушли у више школа како би ученицима говорили о значају читања и  улози библиотеке у њиховом развоју.

„Kупили смо и скенер за дигитализацију књижне грађе какав има још само једна библиотека у Републици Српској, у опрему просторија уложили 30.000 KМ властитих средстава, обновили информатичку опрему, те радили на реализацији других активности на добробит и запослених и корисника“, каже Супић Вуковић и напомиње да имају амбициозне планове и за ову годину.