bors-krsna-slava.jpeg (118 KB)

Полагањем цвијећа на Споменик браниоцима Требиња и поменом погинулим борцима који је служен у цркви Светог цара Лазара, Борачка организација Требиње данас је обиљежила Митровдан - крсну славу Борачке организације Републике Српске.

Ломљење славског колача обављено је у просторијама Борачке организације Требиње.

У надахнутој бесједи свештеник Драгиша Томић позвао је борце и грађане Требиња на мир и праштање,  али и напоменуо да се херојски подухвати и борба припадника Војске РС не смију никада заборавити.

bors-krsna-slava-1.jpeg (213 KB)

Подсјетио је на причу која је остала записана у црквеним књигама о догађају који се десио у јесен тих 90-их година у једном православном храму у Солуну, тачније у цркви светог Димитрија Солунског, гдје почивају и мошти светог ратника.

Након вечерњег богослужења, кад се вјерни народ већ разишао, жена која је одржавала цркву и двориште чистећи храм угледа на вратима човјека са копљем и мачем обученог у ратничке оклопе, за којим је остајао прљав и крвав траг. Уморна од посла загалами на тог човјека: „Гдје улазиш такав у божији храм!“

„А он се благо окрену према њој и уморним јој гласом рече 'Пусти ме, сестро, долазим из љутога боја и битке, одбранисмо од душмана једну малу земљу Херцегову и у њој један мали град и братски народ српски и православни'. Човјек нестаде, а жена се од страха препаде увидјевши крвави траг који остаде иза њега. Позва свештеника а касније и епископа. Тај траг их је кроз цркву одвео до ћивота гдје почивају мошти светог Димитрија, који је у том моменту лежао сав мокар и крвав“, бесједио је свештеник Драгиша Томић.

bors-krsna-slava-2.jpeg (132 KB)

Предсједник скупштине града Требиња Драгослав Бањак истакао је да ће Град Требиње и у наредном периоду настојати да помогне борачке категорије Војске РС.

„Град и БОРС имају исти циљ а то је да помогнемо - и у том  смислу реализујемо више пројеката подршке борачким категоријама и надамо се да ће тако бити и убудуће“, рекао је Бањак.

О Митровдану и његовом значају за одбрану источне Херцеговине говорио је Дејан Бодирога, предсједник Скупштине Градске борачке организације Војске РС Требиње.

„Ово је значајан датум за све нас а поготово за Невесиње гдје је 1992. и 1994. године био велики удар, коме су они јуначки одољели и одбранили Невесиње, источну Херцеговину и цијелу РС. Дај Боже да Митровдан славимо у миру и у годинама пред нама“, рекао је Бодирога.

bors-krsna-slava-3.jpeg (144 KB)

bors-krsna-slava-4.jpg (148 KB)

Градска борачка организација Требиње је поводом Митровдана организовала и школски час за средњошколце и обилазак Спомен-собе погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата.