agon-4.jpg (220 KB)

Најбоља представа другог омладинског позоришног кампа и фестивала „Агон“, који је синоћ свечано затворен у Требињу је „Аналфабета“ Културне сцене „Мале ствари“ Требиње, у режији Жељка Милошевића.

Према одлуци трочланог жирија, кога су чинили млади дипломирани глумци: наша суграђанка Ана Рудакијевић, предсједник и чланови Милош Лучић из Требиња, те Сенад Милановић из Бугојна, Требињцима су припале још три награде: за најбољег глумца - Митру Милићевићу (срески начелник), за најбољу женску епизодну улогу - Јовани Анђелић (Мица) те Милици Јеремић Телебак, за најбољи костим.

Награда за најбољег редитеља додијељена је Алми Османовић, за режију комада „А гдје је Наташа“ Центра за културу Завидовићи, који је синоћ затворио такмичарски дио фестивала. Глумац Алмир Омерашевић из овог комада, поред Требињца Митра Милићевића, равноправни је добитник награде за најбољег глумца фестивала, за улогу оца.

agon-5.jpg (230 KB)

Младе глумице Малинка Дојчиновски из Аматерског позоришта Фоча (Милуша у представи „Парламенат“) и Ена Сикира из Културно-спортског центра Какањ проглашене су најбољим глумицама овогодишњег „Агона“, док је награда за најбољу мушку епизодну улогу отишла у руке Петру Чанчару, за улогу Угљеше у остварењу „Парламенат“.

Ансамблу комада „Успаванка за Младенку“ Мостарског театра младих припала је награда за колективну игру, а Сеаду Ђулићу - за сценографију, док је за најбољу музику у представи „Поздрави неког“ Драмског студија Какањ награђен Армин Шабић.

Жири је синоћ додијелио Мирзи Бајарамовићу из Какња награду за позоришно-педагошки рад, као и три похвале - за ентузијазам и жељу за бављењем позориштем - најмлађем глумачком ансамблу фестивала, Драмском студију „Просвјета“ Вишеград; за иницијативу за стварање ауторског текста  „Кад би гугло био човјек“ Средњошколској аматерској групи ,,The middle ages“ Власеница, те похвалу за сценску спонтаност и заиграност - глумици Виолети Томић из ове позоришне групе.

„Било ми је велико задовољство да будем члан жирија, то је моје прво искуство са радом у жирију на неком од фестивала. Обрадовало ме колико младих људи жели да се бави позориштем. Фестивал је окупио омладинце из седам локалних заједница у БиХ, теме представа су биле разнолике, то је оно што је потребно овом фестивалу и позоришту уопште - уочавање проблема и битних тема за сваког појединца“, каже за Радио Требиње члан жирија Милош Лучић, додајући да жирију није било лако, али да су се трудили да буду објективни и непристрасни.

agon-6.jpg (223 KB)

Менаџер пројекта и извршни директор Културне сцене „Мале ствари“ Жељко Милошевић не крије задовољство дометима овогодишњег „Агона“, на којем су позоришна умијећа представили и надоградили млади глумци из Мостара,Вишеграда, Фоче, Власенице, Какња, Завидовића и Требиња.

„Осјећам огромно задовољсто што смо угостили позоришта из седам градова и општина БиХ и видјели седам одличних представа младих стваралаца. Наши омладинци учили су и сарађивали са првакињама Народног позоришта РС Слађаном Зрнић и Миљком Брђанин, те докторандом драмске педагогије и руководиоцем ДОЛ сцене Босанског народног позоришта Зеница Мирољубом Мијатовићем. Велико је задовољство што су у жирију били наши млади дипломирани глумци, била је то фина,вриједна екипа, која је радила са 70 младих људи, а све је крунисано перфомансом 'Art Street Agon' на Тргу слободе. Дивно је било видјети ту енергију младих људи, размјену воље, жеље за радом, дружењем, заједничким стваралаштвом, што и јесте основна поента овог кампа и фестивала“, каже Милошевић.

Други омладински позоришни камп и фестивал „Агон“ одржан је у организацији Културне сцене „Мале ствари“ Требиње, партнери пројекта били су: Дом младих Требиње, Одред извиђача Требиње, Народно позориште РС, Босанско народно позориште Зеница и Хрватско народно казалиште Мостар, уз финансијску подршку Међународне организације за миграције, ЈУ-ЕС-Ејда  и Града Требиња.