IMG-c5b6c8c3e248808d1f0783cf113cc0b6-V.jpg (149 KB)

Чланови Црквеног хора “Свети Василије Острошки и Тврдошки” из Требиња учествововали су на међурелигијском концерту духовне музике под називом “Хармонија религија”, који је одржан у Босанској Kрупи.

Љубитељима духовне музике представили су се композицијама Стевана Мокрањца “Прва слава” и “Тебе појем” те “Херувимском пјесмом“ - напјев Нилове пустиње, у обради С. Зајцева, а њихов наступ наишао је на топао пријем код публике.

На концерту у тамошњем Дому културе учествовали су и Хор Меџлиса Исламске заједнице Цазин и Тамбурашки оркестар “Miresricordia” Шурманци из Чапљине, са солистом Монијом Јарак Микулић.

О потреби дијалога и поштовања међу различитим вјерским заједницама у Босни и Херцеговини и музици која не познаје границе, говорили су градоначелник Босанске Kрупе Армин Халитовић, свештеник Милан Бужанин у име Црквене општине Требиње, главни имам Меџлиса Исламске заједнице Цазин Саид ефендија Мујакић, дон Марко Видовић, жупник Жупе Приједор те Јасна Хамзабеговић, предсједник Удружења “Уједињене жене”, у име организатора скупа.

b k 1.jpg (104 KB)

На концерту је прочитано и писмо подршке градоначелника Требиња Мирка Ћурића оваквим скуповима, који, како је истакнуто, доприносе јачању суживота и толеранције међу народима.

“Град Требиње је одувијек био мултикултурални град, поносан на богатство различитости, уз разумијевање и поштовање свих његових суграђана, ма којој вјерској заједници припадали. Међурелигијски скупови од изузетног су значаја за повезивање вјерских и локалних заједница, као и њихов дијалог - а могу бити инспиративни за оне који још увијек каскају на том путу. Дијалог међу различитим религијама је наша насушна потреба, у циљу изградње снажнијег цивилног друштва, суживота и толеранције међу народима”, истакнуто је у писму градоначелника Ћурића.

Међурелигијски концерт завршен је композицијом “Нека цијели овај свијет” Алфија Kабиља, коју су извели сви учесници концерта, праћени аплаузима задовољне публике.

По завршетку концерта, приређена је трпеза љубави, а током дводневног боравка у Босанској Kрупи, сви учесници концерта обишли су тамошње културноисторијске знаменитости, међу којима су и православна црква Рођења Пресвете Богородице, католичка црква Блажене дјевице Марије те главна градска џамија.

Међурелигијски концерт организовало је Удружење „Уједињене жене“, у партнерству са Општином Босанска Kрупа и „Catholic Relief Services (CRS)“ Босне и Херцеговине.