Шездесетшестогодишњи Требињац Симо Пупић неслужбено има најдуже бркове у своме граду, мада је, како каже, сусретао старије људе са дужим брковима, али није сигуран да ли су још живи.

simo-pupic.jpg (96 KB)

"Иако не знам колико су моји бркови дугачки, јер их никада нисам мјерио, а и не знам како бих то урадио, могу само да кажем да тренутно већих бркова ја код људи у Требињу нисам гледао, мада ми није ни био циљ да се са неким такмичим", каже Пупић за "Независне".

Неслужбени требињски рекордер носи и неслужбено име Брко, којим га ословљавају они који га не знају, али они који га знају уз надимак додају и име Симо Брко, па се, како се шали овај доброћудни човјек, у свему често изгуби његово презиме.

"Носим бркове откако, што се каже, знам за себе, а оволику дужину носим има једно шест година, мада их помало обликујем, штуцујем их око усана да све скупа не би дјеловало неуредно", каже овај бркајлија.

Он цјелокупном својом физиономијом неодољиво подсјећа на прави архетип кршног Херцеговца.

Они који га боље познају кажу да је и данас снажан и јак, што се не може поредити са његовом некадашњом снагом, али Симо, без хвалисања, скромно додаје да се све дешава у своје вријеме и да је нормално да млад момак буде и снажан, па је скромност, сазнајемо поново од других, још једна врлина овога стаменог Херцеговца.

Бркови су се, каже, у његовој кући одвајкада носили, јер су они некада били и обиљежје правог мушкарца.

"Мој покојни ђед је носио овако велике бркове и они су тада били његово обиљежје, али их је носио и мој покојни отац, само су били доста мањи, рекао бих нормални, па сам се и ја с временом одлучио да пустим нешто дуже", објашњава даље Симо за "Независне".

Каже да засад не мисли да се брије и своје ће бркове можда носити све док буде жив, али ипак све зависи од околности.

А када су у питању свјетске бркајлије, како су писали медији, Индијац по имену Гирдхар Вyас већ четири деценије пушта бркове који су израсли до фантастичне дужине од 670 центиметара. Прије њега најдужи бркови припадали су Раму Сингху и били су дугачки 564 центиметара.

Да су бркајлије и даље занимљиве и популарне, говоре и такмичења која се одржавају сваке године, на којима се, између осталог, бирају најбољи бркови и браде.