IMG_20200911_111958.jpg (140 KB)

У Требињу је данас потписан споразум о сарадњи Шаховског клуба „Требиње“ и Шаховске академије „Анатолиј Kарпов“, који ће требињским шахистима омогућити системски развој овог спорта и учешће на међународним и свјетским шаховским такмичењима.

Овим споразумом, који су потписали свјетски шампион у шаху Анатолиј Kарпов и предсједник Шаховског клуба „Требиње“Раденко Драшковић, дефинисани су начини пружања услуга научне и стручне подршке у спровођењу општих развојних програма додатне едукације дјеце и одраслих за наставу шаха.

Анатолиј Kарпов је, након пријема у градској управи, истакао да је Требиње град у коме постоје одлични услови за развој спорта.

Он је навео да ће након што је потписан овај споразум шахисти из Требиња моћи да учествују и на значајним свјетским онлајн такмичењима.

„Овај споразум је важан за развој спорта и наше дјеце,надам се да ће шаховска федерација, Шаховски клуб Требиње бити дио шаховског програма за развој шаховских талената“, рекао је Kарпов.

IMG_20200911_133839.jpg (148 KB)

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је изразио наду да ће ова школа шаха у Требињу бити на понос свих, а посебно младих талената.

„Договорили смо се данас да Град Требиње и Шаховски клуб „Требиње упуте једно писмо подршке да се свјетско првенство у шаху 2022. године за узрасте од 10, 12 и 14 година, одржи у Требињу. То  би било од великог значаја како за талентоване шахисте тако и за наш град “, рекао је Ћурић.

Kочо Говедарица, предсједник Управног одбора Шаховског клуба „Требиње“ је рекао да  је данас празник шаха и спорта јер ће споразум са Шаховском академијом „Анатолиј Kарпов“ помоћи да требињски шахисти остварују значајне резултате и успјехе не само на домаћој него и на међународној сцени.

„Споразумом је то дефинисано, подржаће нас и градска управа, а ми ћемо све учинити да школа која ће сада носити назив Међународна школа шаха „Анатолиј Kарпов“ Требиње буде на понос и да ће бити препознатљива у Европи као расадник младих шахиста и као спортска грана која ће бити на част Требињу и Херцеговини“, рекао је Говедарица.

Шаховски клуб „Требиње“ једини је шаховски клуб у Босни и Херцеговини који је потписао овај уговор са Шаховском академијом „Анатолиј Kарпов“.