Атлетичарка Вања Спаић и џудиста Божидар Вучуревић конкуришу за звање најбољег спортисте Српске за 2020. годину, по избору „Гласа Српске“.

sportisti.jpg (138 KB)

Ово двоје сјајних спортиста дуги низ година бриљирају како на домаћој тако и на међународној сцени, па су тако и својеврсни амбасадори нашег града.

С обзиром на неповољну епидемиолошку ситуацију, лауреати 66. Избора десет најбољих спортиста биће награђени у студију Радио-телевизије Републике Српске, одакле ће завршна свечаност бити емитована вечерас од 20 часова и 10 минута.

 

БОЖИДАР ВУЧУРЕВИЋ, кандидат Џудо савеза Републике Српске: СЕДАМ ТАКМИЧЕЊА, СЕДАМ ЗЛАТНИХ МЕДАЉА

Иако ове године није имао баш пуно могућности да покаже свој вансеријски таленат, члан Џудо клуба Леотар Божидар Вучуревић иза себе има веома успјешну годину, јер је на сваком од седам такмичења на којима је наступио освојио злато.

Зато и не треба да чуди што Џудо савез Републике Српске овог младића рођеног 18. јануара 2001. године предложио као кандидата за Избор десет најбољих спортиста у традиционалној акцији “Гласа Српске”, која траје још од 1955. године.

- Био сам првак Републике Српске у конкуренцији јуниора, млађих сениора и сениора, а исти успјех остварио сам и на шампионатима БиХ у ове три старосне категорије. Уз ових шест златних одличја стигло је и седмо, које сам освојио у Требињу на Меморијалном турниру “Милош Мрдић” - рекао је Вучуревић, који наступа у категорији до 81 килограма.

Требиње је одувијек било расадник сјајних џудиста, зато и не треба да чуди што се одлучио баш за овај спорт.

- Никада се нисам покајао због тога што сам одабрао спорт на татамију. Од почетка каријере уз себе сам имао сјајног тренера Митра Мрдића, који је један од најуспјешнијих спортиста Републике Српске и по броју појављивања међу десет најбољих у вашем избору је без премца - наставио је Вучуревић.

Година је могла да буде и успјешнија, али се испријечио вирус корона.

- Требало је да наступим на првенству Европе за млађе сениоре, а потом и сениоре у Поречу, али је један од другова из репрезентације био позитиван на “ковид 19” и сви смо морали у изолацију, тако да нисмо ни наступили. Остаје жал за тим такмичењем, али вјерујем да ће у 2021. години бити далеко повољнија ситуација са пандемијом, што ће ми омогућити да се још више докажем - истакао је Вучуревић.

Уопште није пуно оптерећен да ли ће се или неће наћи међу десет најбољих спортиста Републике Српске.

- Већ је велика част када те твој савез предложи, јер то аутоматски значи да си на неки начин обиљежио годину. Било би лијепо да будем у одабраном друштву, али и ако се то не деси, вријеме ради за мене. Било, како било, све ће ово за мене бити додатни стимуланс да у наставку каријере постижем још боље резултате, јер знам да то неко посматра и вреднује - додао је Вучуревић.

Факултет

Божидар Вучуревић послије завршене средње школе у Требињу уписао се на Факултет безбједносних наука у Бањалуци.

- Наравно сада нисам у могућности да тренирам у матичној средини, али то ми не смета. Наиме, наставио сам да тренирам у Џудо клубу Бањалука - истакао је Вучуревић.

 

ВАЊА СПАИЋ, кандидат Атлетског савеза Републике Српске: АТЛЕТИЦИ ДУГУЈЕМ СВЕ

Балканско злато (53,31 метар), шампионска титула на Првенству БиХ и нови рекорд Српске (53,50) донијели су требињској атлетичарки Вањи Спаић номинацију Атлетског савеза Републике Српске за традиционалну акцију “Гласа Српске” Избор десет најбољих спортиста РС.

У години у којој је вирус корона паралисао планету Спаићева је заблистала пуним сјајем и потврдила раскошан таленат који јој је омогућио да студира на америчком Универзитету Фресно Стејт.

- Сезона је била неизвјесна. Корона је пореметила многе планове, али мени није. Ово ми је била једна од најбољих година и баш сам задовољна. На Балканијади у Клужу сам узела злато. То је велико, битно такмичења и веома сам срећна због титуле - изјавила је Спаићева.

Како је сама признала, није очекивала да ће јој бављење спортом толико утицати на живот. Па ипак, сав труд, рад и одрицање су се исплатили.

- Све ово се можда чинило немогуће у средњој школи. Након ње сама сам слала пријаве многим универзитетима, а на крају је Фресно Стејт пронашао мене. Тек тада сам схватила колико ми је тај дуги рад заправо помогао да добијем шансу за нешто другачије. У Америци сам добила едукацију, наставила и спортски и животни пут. Тешко сам радила, али се исплатило. Атлетици све дугујем. Можда овдје људи другачије размишљају - додала је балканска шампионка, која се у јануару враћа у САД.

Вања, која је посљедњи семестар одрадила од куће, очекује много од нове кампање. Олимпијска година је увијек велики изазов.

- Очекујем нове успјехе и рекорде. Потрудићу се да наставим да помјерам границе. Универзитет има детаљан план рада, али постоји могућност да га у договору са тренером коригујем. Средином фебруара или најкасније у марту почећу са такмичењима. План је да их буде што више, јер се сада бодују сва такмичења у атлетици - појаснила је Требињка.

На крају Спаићева је додала да јој је изузетно драго што се нашла у конкуренцији за најбољег спортисту Републике Српске.

- Први пут ме је Савез номиновао. Искрено, надала сам се томе, јер је иза мене успјешна година. Наћи се уз раме са најуспјешнијим спортистима је задовољство, али и подстрек да наставим истим путем - закључила је Спаићева.

Поносна на рекорд

Вања Спаић у мају ове године је дипломирала на Фресно Стејту, смјер комуникације. На томе се не жели зауставити, пошто се уписала и на мастер студије, тако да ће још једну годину бранити боје калифорнијског универзитета. На њему је већ оставила дубок траг, јер је 2018. године оборила рекорд стар 34 године. Тада је копље бацила 52,93 метра.

- Поносна сам на тај резултат. Драго ми је што сам уписана у историји универзитета - изјавила је Спаићева.