IMG_20220713_212156_resized_20220713_092233929.jpg (127 KB)

У Галерији Музеја Херцеговине Требиње, вечерас је одржана промоција монографије академског сликара Миливоја Унковића, поводом 60 година његовог изузетног умјетничког стваралаштва.

Монографија, којом је обиљежено 60 година његовог стваралачког рада, има 386 страна са 254 репродукције дјела, које прате текстови на српском и енглеском језику, писани од стране угледних историчара умјетности, критичара, писаца и јавних личности из области културе: Ђорђа Кадијевића, Светлане Ракић, Марион Фелд, Милована Витезовића Балше Рајчевић, Предрага Лазаревића, Зорана Павловића, Бранке Перишић и Ранка Поповића.

Сликар, професор и члан Академије науке и умјетности РС Миливоје Унковић казао је да је увијек посебан осјећај доћи у родну Херцеговину.

„Монографија обухвата оно што се дешавало иза 90-их година, с обзиром да је све стварано прије тога нестало у тим ратним временима. Практично, она би морала бити много обимнија, садржајнија  да је све то укључено. Прије је био обичај да људи када оду на онај свијет, ако нешто завријеђују прави се монографија, данас је то потпуно друга прича што је сасвим у реду. Захваљујући мојим пријатељима, ја сам у неку руку био натјеран да то одрадим и послушао сам их. Морам истаћи да су новац за монографију обезбиједили Веселин Петковић, директор 'Граве' осигурања и предсједница Жељка Цвијановић. Монографија је плод неких врло искрених жеља да остане неки траг, а вријеме ће најбоље показати да ли је нешто вриједило или није“, рекао је проф. Унковић.

Ранко Поповић, професор Филолошког факултета у Бањој Луци истакао је да је професор Унковић умјетничком свијету бивше Југославије познат дуги низ година.

„У монографији је скупљено шест деценија његовог умјетничког рада у различитим ликовним формама, почев од сликарских, преко цртежа, графика, скулптура, рељефа. Извјесне околности су одредиле да се монографија не појави раније, али прије свега бих истакао његову скромност. Ова монографија је званично издање Академије наука и умјетности Републике Српске, али највећи дио посла је направио сам уредник и мислим да је тако увијек најбоље. Не само да се може видјети шта је он умјетнички стварао толико година, него се може и прочитати шта су рекли људи који су то све вријеме посматрали критички“, додао је професор Поповић.

На промоцији су, осим аутора, говорили и историчар умјетности Ђорђе Kадијевић, директор Музеја Херцеговине Требиње Ивана Грујић и проф. др Ранко Поповић.

IMG_0164_resized_20220713_092105310.JPG (143 KB)