Novic 2.jpg (859 KB)

У Народној библиотеци Требиње вечерас је одржана промоција књиге „Од Детлака до Ист Ривера“, аутора мр Средоја Новића.

Књига је аутобиографско дјело, у којем се могу наћи најзанимљивији детаљи из богате каријере аутора, који је тренутно делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

„Мислим да би сви који се дуго баве неким јавим послом, требало да оставе нешто иза себе. Мој живот је био буран, од сеоског дјечака који је прије 54 године кренуо да ради до дан данас када сам још увијек активан. Када се родите, не знате који пут вам је предодређен. Имао сам срећу да прођем кроз вртлоге друштвеног, социјалног, политичког и економског система у овој земљи и на тај начин сам успио да дођем до врха службе и политике. Не морате имати превелика материјална богатства, али је моја душа испуњена свим оним сто сам проживио, првенствено мојом породицом која је највеће благо које сам стекао у животу“, каже аутор Средоје Новић.

Он је истакао да га за Требиње веже много успомена, јер је на подручју Херцеговине присутан преко 40 година.

„Оно што је мене увијек фасцинирало када сам долазио и Херцеговину, јесте то да сам се некако пуно више спремао за састанке које сам држао овдје, него у другим мјестима. Да ли сам носио терет ваше мудрости или терет одговорности, али сам поносан што сам тако рано дошао у Херцеговину. Младима данас бих поручио да у животу могу успјети само ако су упорни, карактерни, образовани и све вам могу одузети у животу, осим знања“, навео је Новић.

Синиша Каран, министар унутрашњих послова Републике Српске рекао је да ова аутобиографија открива једног новог Средоја Новића.

„Оно што је интересантно за ову књигу, јесте то да пратећи живот једног човјека не упознајемо само биографске податке о њему, Средоје Новић пише о једном животу, времену, друштву и систему који је био на врхунцу, о његовом распаду и поновном стварању нове државе, данашње Републике Српске. Основна поента која се провлачи кроз цијелу књигу је његова породица, која је нит кроз коју провлачи крупна друштвена догађања посљедњих преко 50 година“, појаснио је Каран.

На промоцији су говорили проф. др Ненад Новаковић, проф. др Синиша Каран и проф. Валентина Сушић, као и аутор, мр Средоје Новић.

Издавач књиге је „Бесједа“ из Бањалуке.

Novic.jpg (966 KB)