eu4agri.jpg (165 KB)

Потпредсједник Скупштине града Ђорђе Миљановић је у име Града Требиња и шеф Делегације Европке уније /ЕУ/ у БиХ Јохан Сатлер потписали су уговор о финансирању гранта за побољшање локалних тржишта, у оквиру пројекта „Јачање пољопривредних газдинстава кроз изградњу тржишне инфраструктуре“ који је одобрен кроз пројекат „Подршка Европске уније конкурентности пољопривреде и руралном развоју у Босни и Херцеговини“ (ЕУ4АГРИ), који проводе Развојни програм Уједињених нација (УНДП) и Чешка развојна агенција (ЦзДА).

На подручју Требиња биће изграђена нова пијаца код бивше управне зграде предузећа „Неимарство“, у насељу Тини, а вриједност пројекта је 235.000 КМ, од ког је учешће Града 60.000 КМ.

Биће постављено 20 продајних кућица, поставиће се полуподземни контејнери, изградиће се систем за питку воду и стаза за лакши приступ особама са инвалидитетом те ће бити набављен ситни инвентар, чиме ће се унаприједити квалитет, хигијена и безбједност хране и омогућити примјена добрих пословних пракси.

„Овај пројекат још једном је показао да у Требињу не фали идеја и да наш тим добро ради свој посао. Подршка ЕУ значајно ће помоћи изградњу нове модерне пијаце која испуњава све предвиђене услове. Захвалио бих се ЕУ на подршци која ће, прије свега, највише да значи нашим пољопривредницима који ће на овај начин добити адекватне услове за рад и продају, али и купцима који ће добити бољу услугу“, истакао је Миљановић.

Он је истакао да је ријеч о грантовским, односно о бесповратним средствима ЕУ.

Осим Требиња, пројекат је подржао још 11 локалних заједница у БиХ.

ЕУ4АГРИ је четворогодишња иницијатива (2020-2024) која има за циљ модернизацију пољопривредно-прехрамбеног сектора, отварање нових радних мјеста, као и задржавање постојећих и подржавање опоравка од кризе изазване ЦОВИД-19 у Босни и Херцеговини. Укупна вриједност пројекта ЕУ4АГРИ, који финансира Европска унија, износи 20,25 милиона евра.