IMG-3933.jpg (286 KB)

Треће вечери „Требиње џез фестивала“ одржан је концерт бањалучког састава „Комбајн квартет“ („Combine Quartet“).

Квартет у саставу: Милан Савић (клавир), Стефан Тешановић (гитара), Дејан Ђорђевић (бас гитара и контрабас) и Дејан Тркуља (бубњеви) требињској публици представио се својим ауторским композицијама у кафе бару „Хедонија“.

Дејан Тркуља, дипломирани музичар, магистар кларинета и бубњар „Комбајн квартета“, изразио је задовољство што је њихов бенд у избору програма за први фестивал џеза у Требињу:

„Част нам је да смо међу свим овим великим џез звијездама из региона. Надам се да ћемо оправдати прилику коју смо добили да наступимо и да ће овај фестивал постати једна традиција“.

„Комбајн квартет“ музику схвата као изазов, те је у том креативном духу спреман за сарадњу са другим умјетницима. Примјер за то је сарадња са бањалучким умјетницима Сашом Берендиком и Небојшом Курузовићем, из чега је поникао „Џез Поези Кабаре“, коме је „Комбајн квартет“ музичка подршка са композицијама насталим управо на Небојшине и Сашине текстове. Као резултат ове сарадње настао је први мултимедијални компакт диск „Не правдам се, већ се исповиједам“, који је већ пронашао своју публику.

IMG-3915.jpg (300 KB)

„Наш квартет је већ био формиран када су нам се обратили Саша и Небојша са приједлогом да се њихова поезија и идеје уобличе. Тако је настао ‘Џез Поези Кабаре’, једна несвакидашња и занимљива сарадња зато што се доста тога импровизованог дешава на сцени“, навео је Тркуља.

Са жељом да помири традиционално и модерно, а да у томе пронађе свој стил и правац, „Комбајн квартет“ ствара своју, ауторску музику. Прилагођава и на свој начин изводи џез стандарде.

„То јесте оквирно џез, али ту има од стандардне боса нове и мало свинга до неких савремених утицаја музике коју свако од нас појединачно слуша, па је као микс свега тога настао један необичан производ, односно, микс ауторских композиција“, додао је Тркуља.

Поред својих девет ауторских композиција, „Комбајн квартет“ је вечерас извео и композицију „Бања Лука“, коју је написао амерички џезер Квинси Џонс поводом концерта који је одржао 1960. у овом граду, а специјални гост на концерту био је вокални солиста Немања Лакић.

Субота, 27. август резервисана је за Лену Ковачевић, која ће у оквиру „Требиње џез фестивала“ одржати концерт у амфитеатру на Црквини.

Културни центар Требиње организовао је „Требиње Џез фестивал“ уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске, Кабинета предсједника Републике Српске, Града Требиња и компаније М:тел.