Херцеговина није заборављена регија и таква прича није тачна, а њена путна инфраструктура у наредном пероду биће значајно много боља - тврди министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић.

Он је поновио да би ускоро требала да почне дјелимична реконструкција пута Требиње - Љубиње до ентитетске границе према Стоцу, за шта ће у првој фази бити издвојено 6,5 милона КМ, а за цијели посао планирано је 12,5 милиона КМ.

- Неће бити урађен цијели пут, већ реконструисани најгори дијелови. Радиће се проширење, евентуална трећа трака на успонима, а тамо гдје је пропао асфалт пресвуће се тај дио пута - објаснио је Трнинић.

Он је додао да Влада РС неће одустати ни од пута Невесиње – Берковићи, јер се пројекат мора реализовати сходно уговорима са холандском владом и тај новац се не може преусмјерити у друге сврхе.

- У току је и снимање ситуације на терену и за пут Невесиње - Мостар, према ентитској граници, гдје је планирана градња тунела.  Урађена је и комплетна пројектна документација за приоритетну путну комуникацију Фоча –Шћепан поље, гдје се ради на експропријацији земљишта, а преговара се са Европском банком за обнову и развој за око 70 милиона евра за ту дионицу - истакао је министар саобраћаја.

Он је додао да је приоритетан пројекат у овом дијелу Херцеговине и реконструкција 11 километара пута од Гацка према Фочи на најтежим дионицама, која би се радила новцем Владе Србије.

- Што се тиче путне комуникације у Требињу, ради се на двије велике обилазнице- источној и западној - истакао је Трнинић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је рекао да је план источне обилазнице представљен Влади РС, а у наредном периоду се очекује закључивање уговора са Хидроелектранама на Требишњици о изградњи моста на овој дионици.

- За западну обилазницу, од пута за Дубровника до Града сунца, издвојен новац у 2019. и 2020. години, а након изградње ове дионице биће настављена и према путу за Мостар- најавио је Ћурић.

Д.Ч.